Prava grška musaka je imenitna jed, ki nima z musako, kakršno ponekod dandanes srečamo v menzah, skoraj nobene povezave. Izvirna musaka je namreč sestavljena iz plasti jajčevcev, paradižnikov in mlete ovčetine oziroma teletine, v njej pa sploh ni krompirja, kaj šele zagatne omake bešamel. Za osvežilen okus poskrbi še sveže kislo mleko, s katerim prelijemo rezino musake, preden vanjo prvič zapičimo vilice. Ime musaka zveni grško (tam ji pravijo mousakás), čeprav so jo uvozili iz Turčije (musakka). V resnici pa jed izvira iz arabskega sveta, kjer jo imenujejo musaqqa'a, pomeni pa ohlajena, saj jo v tamkajšnjem svetu večinoma strežejo kot hladno vmesno jed. Če boste vprašali Turka, vam bo seveda vneto zatrjeval, da je musaka turška jed, Grk bo dokazoval njen neizpodbiten grški izvor, Bolgar bolgarskega, Arabec pa seveda arabskega. Srbi in Bolgari namesto jajčevcev uporabijo krompir, namesto jagnjetine pa svinjino in ta recept je s kuhinjo JLA osvojil vse države nekdanje Jugoslavije. Ampak kogar ob omembi musake začno prevevati tesnobni spomini na služenje vojaščine, naj svoje izkušnje s to jedjo pahne čez rob spomina in si delikateso pripravi po tokratnem receptu.