Nobenega opravičila za ščuvanje, nacistična gesla in napade na policiste ni, prepiranje o tem, ali gre za pogromaštvo ali ne, pa nam ne pomaga do rešitve, je danes dopoldne v bundestagu med nemalokrat zelo razvneto splošno razpravo dejala nemška kanclerka Angela Merkel. S tem je resda ponovila svoje stališče, s katerim je pred dvema tednoma obsodila divjanje skrajno desnih skrajnežev v Chemnitzu, vendar je istočasno poskušala zbuditi vtis, da med njo na eni strani ter notranjim ministrom Horstom Seehoferjem in predsednikom urada za zaščito ustavne ureditve Hans-Georgom Maaßnom na drugi strani v tem pogledu ni vsebinskih razlik.

»Ni dokazov«

Predvsem Maaßen je kot vodja ene izmed treh nemških obveščevalnih agencij s svojo izjavo, da ni dokazov za pogrom nad tujci in da morda video, ki naj bi prikazoval nekaj linča željnih v lovu na ljudi v Chemnitzu, ni pristen, ampak »namerna napačna informacija«, zbudil ogorčenje pretežnega dela nemške javnosti, koalicijskih socialnih demokratov (SPD) in parlamentarne opozicije, seveda z izjemo desnopopulistične Alternative za Nemčijo (AfD). In medtem ko se je tudi kar nekaj pomembnih politikov kanclerkine CDU oglasilo s kritiko ali vsaj začudenjem nad Maaßnovimi izjavami prejšnji petek, je notranji minister Seehofer, ki je po nekajdnevnem molku izgrede v Chemnitzu komentiral z besedami, da so »migracije matih vseh problemov«, šefa urada za zaščito ustavne ureditve vzel v bran, češ da »uživa njegovo popolno zaupanje«.

A to je opozicijo in SPD le še bolj zbodlo. Zaradi vse glasnejših zahtev po Maaßnovem odstopu in sklicu sej odborov bundestaga za nadzor tajnih služb in notranje zadeve se je Seehofer v nedeljo popoldne za korak umaknil: od Maaßna je v roku 24 ur zahteval poročilo z navedbo dejstev, na katera je oprl svoje izjave. Kolikor je neuradno znano, v tem poročilu pričakovanih dejstev ni, Maaßen pa v njem predvsem blaži svoje izjave. Je pa prav pred sinočnjim zaslišanjem Maaßna v omenjenih odborih prišlo na dan poročilo saške policije o dogajanju v Chemnitzu.

»Nelepi prizori«

Kot so ga povzeli nemški mediji, ki so dobili vpogled vanj, policija v njem govori o »zakrinkancih«, »oboroženih s kamni«, ki so se medsebojno spodbujali pri »iskanju tujcev«, pa potem o »100 zakrinkanih osebah, ki iščejo tujce«, o »20 do 30 osebah, ki se oborožene s kamni odpravljajo proti (judovski) gostilni Shalom«…, skratka o jasno motiviranem nasilju. Ker je notranji minister to poročilo verjetno dobil že prej, je razumljivo, zakaj je tudi on nenadoma obrnil ploščo in zdaj govori, čeprav še vedno v rokavicah, »o nelepih prizorih v Chemnitzu«.

Zgovorni Maaßen jo bo, kakor so napovedale današnje dopoldanske besede Merklove in kot je pokazalo kasnejše parlamentarno zaslišanje, vsaj začasno odnesel brez posledic, saj so bili poslanci kanclerkine CDU z njegovimi odgovori videti zadovoljni. Zadovoljna je lahko tudi CSU, ki je pred bavarskimi deželnimi volitvami oktobra medtem v javnomnenjskih raziskavah padla daleč pod 40 odstotkov in bi jo ponovni spor z Merklovo porinil še globlje. Toda koalicijski socialdemokrati so zaradi odpustka Maaßnu besni, toliko bolj, ker je AfD tudi današnjo sejo izkoristila za politično »udomačitev« nasilja neonacističnih tolp.