V kuhinjah severa Afrike nikakor ne gre brez kuskusa. To je tradicionalna berberska jed, priljubljena tudi na Bližnjem vzhodu in širše. Že v Kuharski knjigi Magreba in Andaluzije iz 13. stoletja je opisan kot »po vsem svetu znana jed«. Kuskus je v resnici najdrobnejša testenina, ki jo izdelujejo iz trde pšenice (durum), nekoč pa so jo iz prosa, kar dandanes počno spet vse pogosteje. Po tradicionalnem receptu ga pridobivajo tako, da zrnca žitnega zdroba poškropijo z vodo in jih z rokami zvaljajo v majcene kroglice, ki jih posujejo s fino mleto moko, da se ne sprimejo. Jed je zdrava, hranljiva, lahko prebavljiva in predvsem okusna; kot prilogo jo lahko uporabimo namesto riža ali klasičnih testenin, priprava pa je izredno hitra in preprosta– le prilijemo vrelo vodo in premešamo ter pustimo, da zrna nabreknejo. Kuskus se tradicionalno pripravi z zelenjavo in predvsem ovčjim ali piščančjim mesom. Lahko se držimo tega vodila, nič pa ne bo narobe, če ob tem eksperimentiramo. Kar gre denimo z rižem, bo šlo tudi s kuskusom. S kuskusom, sirom in čičeriko polnjene paprike? Kuskus z ribo? Kuskus kot sladica? Zakaj pa ne!