Marmelade so čudovite, sploh takšne, ki niso preveč sladke in ki so lepo mazljive. Poleg današnjega recepta pa si zabeležite recept že dve odlični marmeladi:

Čili marmelada

Domača borovničeva chia marmelada

Priprava katere koli marmelade je enostavna:

1. izberite sadje – izberite zrelo sadje, ki je sočno in sladko – tako bo treba dodati dosti manj sladkorja

2. pripravite sadja – sadje dobro umijte, odstranite peške in druge morebitne nepravilnosti

3. pripravite kozarčke – izberite le tiste s pokrovčki, ki se dobro prilegajo, nato jih dobro umijte in posušite

4. sterilizirajte kozarčke – kozarčke in pokrove postavite na pekač in “pecite” vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 100°C, saj bo tako marmelada bolj obstojna in se ne bo pokvarila

5. sadje marinirajte – sadju dodajte sladkor in pustite, da nekaj časa počiva – najboljše čez noč, lahko pa tudi le pol ure

6. sadje spasirajte – zmehčano sadje stresite v posodo in ga spasirajte v gladko zmes - lahko pustite tudi večje koščke, če vam je tako všeč

7. marmelado začinite – v marmelado dodajte sestavine (začimbe, dišavnice …) , ki jo bodo naredile še bolj fantastično – jaz sem tokrat dodala cimet in rum

8. marmelado skuhajte – marmelado zavrite, nato pa kuhajte približno 15 minut, odvisno od količine sladkorja in mehkobe sadja

9. marmelado ustekleničite – nujno še vročo marmelado previdno prenesite v nujno še vroče kozarčke – najboljše, da kar z zajemalko – pazite, ker so vroči kozarčki in tudi marmelada

10. marmelado pokrijte – kozarčke dobro zaprite s pokrovčki – ko jih zaprete, naj se nujno naredi vakuum – to preverite tako, da jo nekaj trenutkov zatem, ko jo dobro zaprete, poskusite odpreti – če se ne bo odprla zlahka, je vakum dober, marmelada pa bo tako obstojna še več mesecev

11. marmelado ohladite – če so tako delale naše babice in mame, je edino pametno, da marmelado ohladimo tako kot one – pokrite z deko pustite ohlajati se čez noč

Čeprav korakov priprave ni malo, je priprava resnično enostavna. Najbolj zamudni del je pravzaprav kar čiščenje sadja, lahko pa v tem postopku najdete malo sprostitve? Naj bo vaša največja motivacija dejstvo, da vam bo na koncu na voljo slastna domača marmelada! Pa še koristno porabite vse to sadje, ki ga je sedaj na razpolago resnično veliko!

Uporaba slivove marmelade:

Najbrž ne potrebujete veliko nasvetov, kako uporabiti to slastno marmelado. Vseeno je tu še nekaj idej:

Najboljša bo kar na kruhu z maslom. Morda tudi v sendviču z arašidovim maslom.

Seveda ne pozabite na palačinke

Lahko jo pokapate tudi na ameriške palačinke.

Uporabite jo lahko tudi v slastnih skutinih kozarčkih.

Čudovita je umešana v ovseno kašo.

Ali pa dodatek k jutranjim čeznočnim ovsenim kosmičem.

Super pa odlično sodi tudi na sladke njoke.

Kakor koli se že odločite uporabiti to slivovo marmelado, prepričana sem, da vam bo super. Pripravite jo, res je slastna! Pa ne pozabite – lahko je tudi koristno novoletno darilo, ki ga lahko pripravite za svojo družino in prijatelje že mesece vnaprej!

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 6 kozarčkov):

2 kg sliv

500 g Wiener Zucker Slovenija 1:3

0,5 dcl ruma

2 žlički mletega cimeta

1 žlička vanilijeve paste ali vanilijeve esence

PRIPRAVA

Sadje dobro splahkite pod tekočo vodo, nato pa izkočiščite. Predlagam, da v slivo ne zarežete po robu, ampak na sredini. Tako bo koščica po srednii gledala ven in tako jo bo lažje odstraniti.

Sadje prenesite v veliko skledo in jim umešajte sladkor. Najprej nujno poskusite slive in dodajte toliko sladkorja, da vam marmelada na koncu ne bo presladka. Jaz sem uporabila razmerje 1:4 – torej na 2 kilograma izkočiščenih sliv sem uporabila 500 g sladkorja. Sadje pustite počivati s sladkorjem vsaj pol ure, idealno pa kar čez noč v hladilniku. Tako bo sadje izpustilo svoje naravne sokove, da vam med kuhanjem marmelade ne bo treba dodajati dodatne tekočine.

Preden začnete marmelado kuhati, pripravite kozarčke. Uporabite le kozarče s pokorovom, ki dobro tesnijo. Kozarčke in pokrove dobro umijte in posušite. Nato jih razporedite na pekač in sterilizirajte v pečici. “Pecite” jih vsaj 15 minut v pečici, ogreti na 100°C.

Zmehčano sadje pretresite v velik lonec in ga postavite na štedilnik. Sadje nato spasirajte s paličnim mešalnikom. Če imate lonec, ki bi se s takim postopkom uničil, spasirajte sadje kje drugje. Sadju nato dodajte cimet, rum in vanilijevo pasto in premešajte. Kuhajte še približno 10-15 minut.

Če je marmelada kuhana, preverite s temle trikom. Na mrzel krožnik – lahko da daste tudi v skrinjo za nekaj minut – dajte žličko marmelade. Če je tako gosta, da ostane ločena, če po njej podrgnete s prsom, je pripravljena.

Skuhano marmelado še vročo kar takoj prenesite v vroče kozarčke. Zelo previdno, ker bo oboje vroče! Marmelade naj bo do približno 1 cm od roba. Če se je rob med prelivanjem marmelade popacal, ga obrišite z mokro papirnato brisačko.

Nato kozarčke dobro pokrijte s pokrovom. Da res dobro tesni in da se je naredil vakuum, naredite naslednji preizkus – minuto potem, ko na kozarček privijete pokrov, poskusite marmelado nežno odpreti. Če se ne odpre zlahka, je vakum prijel in marmelada bo odlično zavarovana še več mesecev.

Nato marmelado pokrijte s deko in postavite v kot kuhinje, kjer se bo lahko počasi hladila še ves dan in celo noč. Naj se kar v miru ohladi na sobno temperaturo, ves čas naj bo pokrita. Nato marmelado hranite v hladnem temnem prostoru.

Marmelada bo dobra vsaj šest mesecev, odprto pa hranite v hladilniku.