Morda ste ravno razmišljali, kaj pripraviti za kosilo, ko vam je na glavo cepnila sladka in sočna figa. Poberite jo, jih natrgajte še nekaj zrelih in brž v kuhinjo z njimi!
Pri nas zori približno dvajset vrst fig, denimo istrske belice in izjemno aromatične črnice, miljske fige, laškice, pinčice, cikuline, rjavke, madone, črne petrovke, bele petrovke, zelenke, mataloni, bomboni in sivke, več vrst zori na Goriškem… Žal pa naše veleblagovnice ponujajo večinoma italijanske fige, ki že zaradi tehnologije skladiščenja in dolgotrajnega prevoza do trgovine izgubijo veliko večino svojega okusa. Kdor še ni pokusil sveže domače fige, se morda niti ne zaveda aromatičnosti tega imenitnega sadeža, ki ga lahko uporabimo tako za sladice kot tudi za povsem resne, tako imenovane slane oziroma glavne jedi, kot so rižote, testenine, solate in podobno.
Poskusite pripraviti denimo piščančjo-zelenjavno rižoto s sredozemskimi začimbami in vanjo dodajte na koščke narezano figo ali tri. Imenitno bo, če imate pri roki kaj sveže sivke – nekaj lističev je nasekljajte naravnost v lonec skoraj kuhane jedi in okusi se bodo imenitno povezali! Ali fige, narezane na debele rezine, pretaknjene s tenkimi rezinami česna, popečene na žaru in začinjene z nekaj zrnci solnega cveta… Izvrstna in enostavna poletna topla predjed! Hladno predjed pa pripravimo iz narezanih fig in gorgonzole, rukole ali bazilike ter slanega preliva iz oljčnega olja in limonovega soka ali balzamičnega kisa. Vredno je poskusiti!
Mandljeva pita s figami
Potrebujemo: 290 g moke, 50 g sladkorja, 125 g masla, 1 jajce, lupinico 1 pomaranče (na oddelku za peko v večjih prodajalnah lahko kupimo naribano sušeno lupino biopomaranče), ščepec morske soli. Za mandljevo oblogo še 250 g mandljevih jedrc, 80 g sladkorja, 45 g moke, 125 g masla, 2 jajci. Za slastno sočno oblogo še sveže zrele fige (približno deset fig, količina po želji in okusu) in po želji sladkor v prahu.
Priprava: Model za pito (26 cm) tenko namažemo z maslom. Zmehčano maslo, ki smo ga nekaj časa pustili na sobni temperaturi, stepamo, vmes mu postopoma dodamo sladkor. Na mešanico presejemo moko in sol in na vse skupaj naribamo pomarančno lupinico (ali uporabimo sušeno). Sestavine vgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo na blago pomokani delovni površini v velikosti, nekoliko večji od modela. Testo položimo v model, potem pa s prsti dodelamo obliko in rob. Model s testom položimo v hladilnik za dobre pol ure. Fige očistimo in narežemo na četrtine. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Mandljevo oblogo pripravimo tako, da v majhni kozici zavremo vodo za blanširanje. Mandlje stresemo v krop za kakih 30 sekund. Nato jih odcedimo, olupimo in stresemo v pekač. Tega položimo v ogreto pečico, da se mandlji posušijo in obarvajo zlato rumeno. Opečene mandlje ohladimo. Maslo, zmehčano na sobni temperaturi, stepamo, vmes mu postopoma dodamo sladkor. Na mešanico ubijemo jajce in vse skupaj stepemo, da se sestavine povežejo. Enako vmešamo drugo jajce. Ohlajene mandlje drobno zmeljemo. Moko presejemo na masleno mešanico. Dodamo zmlete mandlje in vse skupaj gladko razmešamo. Zmes enakomerno nanesemo na ohlajeno testo v modelu. Vanjo vtisnemo fige s prerezano stranjo navzgor. Več ko jih dodamo, sočnejša in slastnejša bo jed. Model damo v ogreto pečico za približno 40 minut oziroma toliko, da se rob testa in obloga obarvata zlato rjavkasto. Pečeno pito vzamemo iz pečice in ohladimo. Po želji jo posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo. Zraven se izvrstno poda kakšen boljši sladoled s pravo vaniljo, okusa pa ne bo skazil niti dobro ohlajen sadni liker.