Booker in Harrisova resno razmišljata o predsedniški kandidaturi leta 2020 in zaslišanja Kavanaugha izkoriščata za povečanje prepoznavnosti pri demokratski volilni bazi. Objavila sta dokumente o raznih pravnih stališčih Kavanaugha iz preteklosti, ki pa sicer dokazujejo le to, kar je jasno od vsega začetka, namreč da je Kavanaugh konservativec, sicer ga predsednik Donald Trump ne bi nominiral.

Ti dokumenti iz časov, ko je Kavanaugh delal v vladi predsednika Georga Busha mlajšega so bili doslej označeni kot zaupni, vendar jih je republikanski odvetnik Bill Burck v sredo zvečer odobril za objavo. Republikanski senator iz Teksasa John Cornyn je nato zagrozil Bookerju, da ga lahko zaradi kršitve zaupnosti izključijo iz senata, kar je izzvenelo v prazno, kot nato tudi Bookerjevo izzivanje, naj le poskusijo, če si upajo.

Kavanaugh se je med zaslišanji doslej uspešno izogibal jasnemu odgovoru na vprašanja glede pravice do splava, homoseksualcev, rasne enakopravnosti in drugih, ki delijo vrh ameriškega pravosodja na liberalnega in konservativnega. Demokrati so skušali od njega dobiti jasen odgovor, da ne bo ščitil predsednika Trumpa pred morebitnim pregonom, kar pa je Kavanaugh gladko zavrnil kot hipotetično vprašanje.

Kavanaugh se zaenkrat še uspešno izogiba odgovoru o najbolj perečih temah

Kavanaugh bo na položaju vrhovnega sodnika, na katerega bo potrjen, ker demokrati nimajo dovolj glasov za blokado nominacije, skoraj zagotovo odločal v skladu s svojimi konservativnimi načeli. Vrhovni sodniki, ki jih imenujejo demokratski predsedniki, so pač liberalni, tisti, ki jih imenujejo republikanci, pa konservativni.

Američanom, ki so bolj liberalnih prepričanj, pa bi moralo postati jasno, da volitve prinašajo posledice in pri predsedniških volitvah ni večje posledice za prihodnost družbe, kot je pooblastilo za imenovanje vrhovnih sodnikov. Večina Američanov lahko podpira pravico do splava ali pravice homoseksualcev, praktično pa so te in druge pravice odvisne od devetih mož in žena v črnih haljah.

Senatorji obeh strank, ki zaslišujejo Kavanaugha, se tega zavedajo, kakor tudi sam kandidat, ki si glede najbolj vročih tem, kot je splav, ne upa izraziti svojega stališča, dokler ne bo potrjen. Zaradi tega so številni izbruhi protestnikov, ki jih je pri Kavanaughu več kot ponavadi, sicer morda razburljivi, praktičnih posledic pa nimajo, razen kratke prekinitve za nekaj sekund, dokler jih kongresni policisti ne odstranijo iz dvorane.

Zaslišanja se bodo nadaljevala še danes. Kavanaugha bo potem kmalu potrdil senatni odbor za pravosodje, celotni senat pa predvidoma do oktobra. Obe strani ga bosta potem lahko uporabili za podžiganje svoje baze na kongresnih volitvah novembra.