Franken je že drugi član zveznega kongresa, ki je odstopil pod pritiskom obtožb o spolnem nadlegovanju po izbruhu škandala hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina, ki je iz sveta zabave metastaziral tudi v politiko.

Pred Frankenom je v ponedeljek odstopil demokratski kongresnik iz Michigana John Conyers. Demokratska stranka si je z odstopom obeh politikov, ki sta bila obtožena nadlegovanja in v primeru Conyersa tudi spolnih napadov, postavila moralno podlago, da zahteva podobno od republikancev.

Najprej bo na vrsti Roy Moore iz Alabame, ki je obtožen spolnega nadlegovanja in zalezovanja mladoletnic v nakupovalnem centru, če bo 12. decembra uspel zmagati na posebnih volitvah za izpraznjen sedež pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa.

Veča se tudi pritisk na Trumpa

Vse več je ameriških analitikov, ki ugibajo, da se bo potem povečal tudi pritisk na predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki ga je več žensk obtožilo spolnih napadov in nadlegovanja. Vendar pa se Trump za to ne zmeni in je celo podprl Moora v tekmi za senat in spravil v zadrego predstavnike Bele hiše, ki ne znajo odgovoriti na vprašanje, kako je lahko nekdo, ki preži na mladoletnice, boljši senator od demokrata.