Sodišče je Abdula D., ki trdi, da je iz Afganistana, obsodilo zaradi umora in telesne poškodbe 15-letne Mie V. Mladenič je svoje nekdanje dekle 27. decembra lani v drogeriji v kraju Kandel na Pfalškem sedemkrat zabodel z 20-centimetrskim kuhinjskim nožem, njegovemu dejanju naj bi botrovalo ljubosumje, želel naj bi se maščevati, navaja portal Deutsche Welle.

Z dekletom sta bila namreč skupaj nekaj mesecev, ko ga je nato v začetku decembra zapustilo. Petnajstletnica se je nato skupaj s starši obrnila na policijo, ker jo je Abdul D. nadlegoval in ji grozil.

Obsojeni je sicer spomladi leta 2016 vstopil v Nemčijo. Takrat so ga registrirali kot mladoletnika brez spremstva. Najprej je bival v ustanovi za mladoletnike v okrožju Germersheim v Porenje-Pfalškem, nato pa so ga premestili v stanovanjsko skupnost v mestu Neustadt, v Kandelu je obiskoval šolo. Tam je tudi spoznal Mio V.

Starost Abudla ni znana

Ker oblasti domnevajo, da morilec v času umora še ni bil polnoleten, so mu sodili kot mladoletniku. Najvišja zagrožena kazen za umor, ki ga zagreši mladoletnik, je v Nemčiji 10 let zapora.

Tožilstvo je sicer izrazilo dvom glede starosti Abdula D. Sam trdi, da je bil, ko je moril, star 15 let, a glede na strokovno zdravniško oceno, ki jo je odredilo tožilstvo, je bil takrat verjetno star med 17 in 20 let. Njegovi odvetniki so vztrajali, da ni starejši od 20 let.

Dejanje je sprožilo številne proteste po Nemčiji

Primer umora petnajstletnice je v mestecu Kandel, ki leži nedaleč od meje s Francijo, sprožil večmesečne proteste, uperjene proti migrantom. V kraju z okoli 9000 prebivalcev so bili od januarja redno priča pohodom tako desničarskih kot levičarskih skupin.

Protest desničarjev pod okriljem Združenje žensk Kandela - ki ga je organiziral moški - je potekal tudi v soboto, na drugi strani so bili navzoči tudi levičarji iz združenja Antifa in lokalni prebivalci.

Slednji desničarskim protestnikom očitajo zlorabo smrti petnajstletnice, saj so demonstracije večinoma postale prostor za izražanje protimigrantskih in protiislamskih stališč ter napade na medije in vlado kanclerke Angele Merkel.

Podoben primer nemire neti tudi v saškem mestu Chemnitz. Zaradi smrti moškega, ki sta ga 23. avgusta domnevno ubila Sirec in Iračan, tam že dneve potekajo nasilni desničarski protesti, ki jim nasproti stojijo levičarski aktivisti.