»Zmaga na tritedenskem Touru so sanje vsakega kolesarja. Po dolgi dobi smole s padci in boleznijo sem se osredotočil na Vuelto in načrt je uspel. Ekipa mi je pomagala, da sem dobil priložnost za napad in ga izpeljal v pravem trenutku,« se je v Pozo Alconu sedmi dan Vuelte zmage veselil Tony Gallopin. Francoz iz ekipe Ag2R je v zadnjih dveh kilometrih privozil nekaj sekund prednosti pred razredčeno skupino tridesetih kolesarjev na čelu s Petrom Saganom in Alejandrom Valverdejem, specialistoma za take zaključke. Zraven pa je bil še vedno tudi v rdečo majico oblečeni Francoz Rudy Molard.

Trasa je bila bolj zahtevna in selektivna, kot so pričakovali. Hitrejši sprinterski del karavane z Lukom Mezgecem in Lukom Pibernikom je bil v cilju že po razglasitvi zmagovalcev. »Mi smo nekaj takega pričakovali, zato smo podprli le Simona Yatesa, da ostane visoko skupno,« je pojasnil Luka Mezgec, ki podoben dan predvideva tudi jutri. Le da bo spredaj kdo od hitrejših več kot le Peter Sagan, vodilni svetovnega niza WorldTour (WT), ki bo očitno konkurenčen tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, čeprav mu četrte mavrične majice ne napovedujejo.

Španska Vuelta je drugačna. Vse poteka v skladu z napovedmi Gorazda Štanglja, ki ima prvega moža Iona Izaggireja na sedmem mestu v skupnem seštevku, ki bo zanimiv v nedeljo proti La Covatilli. Zmage dneva so v tem tednu pobirali kolesarji iz druge vrste, osmoljenci in zapostavljenci. Ekipa AG2R z Gallopinom je obe letošnji zmagi v svetovni eliti (WT) vpisala v tem tednu. Američan Ben King je za ekipo Dimension Data prvo vpisal v torek. V sredo je to za ameriško ekipo EF Education uspelo Avstralcu Simonu Clarku. Gre za tri ekipe, ki so povsem v spodnjem delu uspešnosti med 18 ekipami elitnega razreda. Tudi Francoz Nacer Bouhanni (Cofidis) je v četrtek prekinil sušo francoske ekipe Cofidis, ki velja za najbogatejšo ekipo drugega razreda profesionalnih ekip UCI. Te profesionalne zasedbe se niti ne morejo primerjati z uspešnostjo posameznikov, kot sta Primož Roglič in Matej Mohorič, ki sta po zmagah med najboljšimi desetimi leta 2018.

Ko omenjamo zapoznele uresničitve lova na zmage v elitnem razredu, ne moremo mimo ženske ekipe BTC City Ljubljana. Eugenia Bujak je na ženski dirki Boels Ladies Tour na Nizozemskem dva dni pred koncem na tretjem mestu in ima dobre možnosti za največji dosežek sezone za ljubljansko ekipo v elitnem razredu ženskega WT.