Začetek španske Vuelte ni bil v središču pozornosti. Vsaj v Sloveniji in Nemčiji ne. Trend se bo obrnil v tem tednu, ki ga je z zmago tretjega dne začel Italijan Elia Viviani, Luka Mezgec pa je kot pomočnik Trentinu privozil 18. mesto. Razlogi, da tretja največja etapna dirka na svetu (še) ne prevladuje, so večplastni. Ocena s slovenske plati ni zgolj subjektivna. Glede na statistiko spletnega portala Procyclingstat(istics), ki se posveča obdelavi rezultatov in drugih statističnih podatkov z največjih kolesarskih dirk, so bili minuli konec tedna v tabeli »najbolj popularni« na vrhu Alejandro Valverde, Matej Mohorič, Tadej Pogačar, Michal Kwiatkowski, Laurens De Plus in Oliver Naesen. Slovenca sta kot gospodarja dirk po Nemčiji in Tour de l'Avenir požela več zanimanja kot nosilec rdeče majice v Španiji (Kwiatkowski), zmagovalec klasike svetovne serije WT v francoskem Plouayu (Naesen) in tretji v nedeljski etapi Vuelte (De Plus).

Pomembne kolesarske dirke v televizijskih prenosih

Priljubljenost najbolj izpostavljenih kolesarjev, tudi Slovencev, je mogoče povezati z odmevnostjo preizkušenj, na katerih nastopajo. Nižje na tej lestvici si mešano sledijo kolesarji z vseh dirk. Mali francoski tour, kot imenujejo Avenir, je največja etapna dirka bodočih zmagovalcev. Nemški tour se je po skoraj desetletju vrnil v tekmovalni koledar. Z obeh dirk, čeprav ne sodita v svetovni niz, je bil tudi televizijski prenos na televizijskem športnem programu Eurosport, tako kot Vuelta. Skoraj ni več pomembnejše dirke, ki ne bi bila pokrita s televizijsko sliko v neposrednem prenosu, čeprav gre pri cestnem kolesarstvu za eno najzahtevnejših in najdražjih produkcij televizijske slike.

Prav pričakovana odmevnost dirke je pomemben dejavnik za posamezne ekipe glede nastopov. Nemčija je pomembna zaradi sponzorskega trga. Čeprav je bila dirka le prvega razreda UCI-1 in je potekala le štiri dni, se je večina želela pokazati, še posebno del ekip z nemškimi sponzorji. Po kakovosti sodelujočih kolesarjev je bila Nemčija 62. najmočnejša dirka v zadnjem letu, kar kaže statistika PCS.

Vsi odvisni od sponzorjev

Glede kakovosti dirk, ki se meri s kakovostjo sodelujočih kolesarjev, je naj dirka Tour de France. Razumljivo. V zadnjem letu po tem kriteriju sledi lansko svetovno prvenstvo na Norveškem in spomladanska etapna Tirreno–Adriatico. Španska Vuelta je deveta na lestvici oziroma tretja etapna za zgoraj omenjenima. Italijanski Giro je šele 17. po kakovosti nastopajočih. Po tem kriteriju podobna je dirka po Baskiji, ki jo je dobil Primož Roglič. Zgodovinsko visoko je tudi dirka po Sloveniji. Je tretja najmočnejša iz razreda UCI-1 (Valencia, Limburg) in skupaj 60. naj dirka na svetu. Torej tik pred Nemčijo. Od etapnih dirk svetovnega niza je dirka po Kaliforniji, največja v ZDA, na 49. mestu, BinckBank Tour, ki jo je pred tednom zmagal Matej Mohorič, pa trideseta. Še ena Rogličeva, Romandija, je 37. V naslednjem tednu bo odmevala tudi enotedenska dirka po Britaniji (Tour of Britain), ki sodi v vmesni ekstra razred UCI (H). Napovedujejo nastope Primoža Rogliča, Chrisa Frooma in zmagovalca Toura Gerainta Thomasa, ki je, zanimivo, brez posebne izpostavljenosti vozil tudi v Nemčiji.

Dejstvo je, da tako organizatorji kot tudi ekipe iščejo pozornost, saj so večinoma vsi odvisni od sponzorjev. Ekipe iščejo pozornost na njim najpomembnejših trgih. Španija kljub pomembni tritedenski dirki le ni za vse. Najbolj očitno je to pri ekipi Sky. Hkrati tudi organizatorji drugih dirk v terminu Španije tekmujejo z njimi za pozornost. Ob tem je treba razumeti tudi specifiko sestavljanja ekip, ki jih pošiljajo na dirke. Upoštevajo interese sponzorjev, stanje pripravljenosti in sposobnosti posameznih kolesarjev glede na traso ter še mnogo dejavnikov. Najboljše ekipe tekmujejo z dvema selekcijama, občasno celo na treh različnih terenih hkrati. Gorazd Štangelj v Španiji vodi ekipo Bahrain Merida s kapetanom Nibalijem in Luko Pibernikom brez sprinterja, v Nemčiji so podprli Mohoriča, v nedeljo v zahodni Franciji v Plouayu Italijana Sonnya Colbrellija s pomočnikom Gregom Boletom. Mohorič jim je definitivno prinesel daleč največjo odmevnost. In to v kolesarstvu šteje. Točke za lestvice in denarne nagrade z dirk so v tem pogledu skoraj obrobni dejavnik. Zmage (in pozornost) štejejo. Ekipa Quick.step ima 57 zmag, Viviani je kralj scene s 15. Deveta Bahrain Merida ima 24 zmag, Mohorič iz kluba top 15 pa sedem.