»Letošnja španska Vuelta bo drugačna, kot je bila zadnja leta,« meni Gorazd Štangelj, ki bo na 73. dirki po Španiji vodil eno od dvaindvajsetih sodelujočih ekip – Bahrain Merido. Na današnjem začetku bosta zraven tudi Štangljev varovanec Luka Pibernik in Luka Mezgec, član moštva Mitchelton Scott. Štangelj predvideva, da bo razplet hribolazcem zelo naklonjene tritedenske dirke odvisen od glavnih favoritov. »Letos izrazitih favoritov letos ni in to bo vplivalo na potek dirke. Aru, Quintana in tudi naš Vincenzo (Nibali) niso tako pripravljeni, kot sta bila lani Froome ali Contador, da bi njihove ekipe suvereno prevzele nadzor nad potekom dirke. Zaradi tega bo taktično bolj odprto. Drugače bo, ko se bodo razmerja razjasnila, dotlej pa bo težko predvideti,« napoveduje Štangelj.

Za uvodno vožnjo na čas v Malagi (devet kilometrov) največ možnosti daje Rohanu Dennisu, članu BMC, ki bo v prihodnje okrepil vrste Bahrain Meride. »Tako se tudi predvideva, da bo v nedeljo pokroviteljstvo prevzela BMC, čeprav je zraven Richie Porte. V nedeljo se bodo v zaključek na vzpetini tipa valverde' le potipali, v torek bo prvi zahtevnejši dan v gorah. Po trasi je Vuelta težka, s klanci od začetka do konca. Vso dirko bo treba biti močan, kdor bo želel v vrh. Tudi ob dveh, treh minutah zaostanka sredi dirke še ne gre obupati,« napoveduje Štangelj, ki z Nibalijem, ki se vrača po poškodbi na Alpe d' Huez, ne meri visoko.

Za varovanca Luka Pibernika pravi, da so njegove naloge jasne: »Ni v super briljantni formi, čeprav je pripravljen, da bi mu lahko dal priložnost v srednje težkih etapah. Luka bo v pomoč vsem, da se bodo varneje vozili v skupini in hkrati privarčevali nekaj moči. Dobro je, da ekipa nima vloge, kjer bi morali nadzirati potek dogajanja, in bo tudi Luki lažje. Če se bo med dirko dobro počutil, bo v drugem tednu priložnost v begu vsekakor dobil,« je obljubil Štangelj.

Koledar dirk zapolnjen

Zanimivo, da ekipa Bahrain Merida v Španiji sploh nima sprinterja, kot so Viviani, Trentin, Luka Mezgec in Peter Sagan. V Španiji so z Mezgecem vred le sprinterji podobnega kova kot Kamničan, ki zmorejo tudi čez klance. Za Štanglja bi bil po njegovem edino primeren Sonny Colbrelli, a ga ekipa potrebuje na drugih dirkah, kot je VN Plouaya v nedeljo, kjer bo zraven tudi Grega Bole, doslej edini slivenski zmagovalec katere od enodnevnih dirk svetovnega razreda WorldTour (2010).

Koledar dirk je čisto zapolnjen. Slovenski prvak Matej Mohorič po izjemni zmagi na BlinckTour vozi štiridnevno dirko Po Nemčiji, in to izjemno. Drugi dan je končal drugi in je z Nemcem Schachmannom in Tomom Dumoulinom v najboljšem položaju. Dirka je obujena po letih mrka, a »le« prve kategorije UCI, kot tista Po Sloveniji, vendar z uglednim potencialom.

Blesteča forma upa iz Komende

Še bolj tekmovalno razburljivo za slovenske (mlade) kolesarje je na Touru de l'Avenir, dirki prihodnosti. Tadej Pogačar je v rumeni majici največje in najuglednejše etapne dirke za mlajše člane, bodoče velike profesionalce. Avenir so zmagovali tudi največji, denimo Miguel Indurain, v zadnji dobi so najbolj znani Kolumbijci Quintana, Lopez (oba sta med favoriti Vuelte), Chavez in lani Egan Bernal, Froomov rešitelj na letošnjem Touru. Veliki up iz Komende je majico vodilnega oblekel v prvi gorski etapi v Meribelu in jo včeraj v Crest-Voland Cohen zlahka obdržal. Dirka se še z dvema dnevoma v gorah (Val d'Isere, Iseran, Glandon) končuje v nedeljo. Reprezentanca Martina Hvastije tako kot vodilna lovi zmago v pokalu narodov, tako imenovanem svetovnem pokalu za to kategorijo. Uspeh Pogačarja in Slovenije bi bil znova nekaj izjemnega za slovensko kolesarstvo, zmaga pa vrhunec, ki so ga doslej kazali slovenski mladi upi. Iz ekipe UAE Emirates so že uradno sporočili, da bo Pogačar v naslednjih dveh sezonah vozil v njihovem dresu.

Z enodnevno dirko Hrvaška–Slovenija, ki ima z enajsto izvedbo že kar lepo tradicijo, se nadaljuje in tudi končuje niz mednarodnih dirk v domačem koledarju. Sodeluje 21 ekip iz sedmih držav. Dirka s prvobitnim imenom Ljubljana–Zagreb, druge kategorije UCI-2, starta v hrvaški prestolnici, organizatorji KK Adria Mobil že po tradiciji zadnjih let cilj postavijo v Novem mestu, sedežu najuspešnejšega kluba te dirke. Zmago brani njihov Dušan Rajović.