Osnovno poslanstvo kolesarja Luke Mezgeca, ki pri lovu na etapno zmago pomaga Matteu Trentinu, se šesti dan španske Vuelte ni izšlo, čeprav je bil Italijan kot peti v cilju do zadnjih metrov v boju za etapno zmago s Francozom Nacerjem Bouhannijem (Cofidis). »Trentin se je upravičeno jezil na Bouhannija, ker je znova 'opletal' na ravni cesti. To redno počne,« je Luka Mezgec pojasnil delček zakulisja, ki pa ga na lastne oči ni videl. Skupinski padec 25 kilometrov pred ciljem je razbil skupino.

»V padec nisem bil neposredno vpleten, a sem ostal zadaj in prve skupine nisem več videl,« je pojasnil ključni trenutek dneva, po katerem se je dogajanje razživelo. V padec ali okvare kolesa so bili vpleteni tudi nekateri najboljši. Ob bočnem vetru so se hitro naredile večje razlike, hitrost pa do cilja ni več padla pod 50 kilometrov na uro. Najbolj se je jezil Nizozemec Wilco Kelderman (Sunweb), lani četrti. Ob upoštevanju najboljših z lanske dirke, ki so letos odsotni ali z drugimi cilji, velja celo za enega prvih favoritov. Osmoljenci so tudi Francoz Tibaut Pinot (Groupama–FDJ), Meintjes (Dimension Data), Majka (Bora), Zakarin (Katjuša). V Španiji oba Slovenca tožita predvsem nad vročino. »Garmin je kazal med 35 in 37 stopinj Celzija. Porabimo vsaj tri bidone na uro, skupaj s polivanjem. Veliko,« opiše Mezgec, ki ima v naslednjih dveh dneh znova veliko odgovornost. »Vsi sprinti so za Trentina. Sam sem 'lead-out',« Mezgec v mednarodnem kolesarskem žargonu pojasni, da ni dvoma glede razporeditve vlog v ekipi in ostaja vodja sprinterskega vlaka.

Luka Pibernik je ob skupinskem padcu ostal v vodilni skupini 60 kolesarjev, a sprintal ni (48. mesto). Njegova naloga je zaščititi Iona Izagirreja, ki je prevzel vlogo prvega moža. »Mi smo v zadnjih 30 kilometrih pričakovali vetrovni zaključek, tako da smo bili pripravljeni, dovolj spredaj in nas skupinski padec ni presenetil,« je razložil Luka Pibernik. »Za zdaj gre vse po načrtih. Iz dneva v dan se bolje počutim, tako da optimističen pričakujem naslednje etape,« je pripomnil varovanec športnega direktorja Gorazda Štanglja. Športni direktor Bahrain Meride je že pred začetkom Vuelte zelo dobro napovedal potek dogajanja. Tudi to, da ni ekipe, ki bi vseskozi nadzirala dogajanje. Iz tega sklopa je tudi ekipa Sky predala majico vodilnega francoskemu ubežniku Molardu, ki ima čast, da jo vozi celo do prvega naslednjega težjega vzpona.