Od lani je v naši zakonodaji izjema glede kajenja v javnosti: igralci na odru lahko kadijo zeliščne cigarete. Zakonodajalci s tem ne mislijo cigaret iz marihuane ali tobaka, temveč cigarete iz poprove mete, lapuha in še nekaterih drugih rastlin, ki jih je mogoče posušiti ter zviti v cigareto. Pri nas sicer zeliščne cigarete po zakonu sodijo v isto kategorijo kot tobačne cigarete – ne nazadnje je Nacionalni inštitut za javno zdravje lani izdal opozorilo, da »v dimu zeliščnih cigaret ni nikotina ali njegovih presnovkov, so pa različne rakotvorne in zdravju škodljive snovi, ki jih najdemo tudi v tobačnem dimu, nekatere od teh so prisotne celo v višjih ravneh kot v tobačnem dimu«.

Zeliščne cigarete so v prosti prodaji na Kitajskem, v Koreji, kjer so celo bolj priljubljene kot cigarete iz tobaka, v Indiji, kjer so del ajurvedske medicine, v ZDA, kjer so na udaru antikadilcev, češ da so zarota tobačne industrije, ki s takimi cigaretami cilja na mlade, kar jih čez leta privede do kajenje tobačnih cigaret. V Veliki Britaniji je mogoče kupiti nekaj blagovnih znamk zeliščnih cigaret z različnimi zeliščnimi mešanicami. Od tam izhaja celo prva komercialna zeliščna cigareta, ki so jo v prodajo dali leta 1947. Blizu nas zeliščne cigarete prodajajo na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, ene od njih kot blagovno znamko zvijajo celo na Hrvaškem. Na spletu je mogoče najti veliko ponudnikov doma narejenih zeliščnih cigaret.

Lapuh, meta in žajbelj

V zeliščne cigarete najpogosteje zvijajo kombinacije zelišč, na primer lapuh (Tussilago farfara), poprovo meto (Mentha piperita), dišečo lakoto (Galium odoratum), pa tudi listje gozdnih jagod, bazilike in pelina. Lapuh je bil od nekdaj nadomestek tobaka, a v zadnjem času so z raziskavami ugotovili, da ob daljšem uživanju lahko spremeni dedno zasnovo in povzroči okvaro jeter. Vsebuje dva pirolizidinska alkaloida – nekaj malega senecionina in 0,015 odstotka senkirkina. Nahajata se večinoma v cvetovih, ne pa v mladih listih, ki jih zato priporočajo za kajenje. Res je, da s kajenjem lapuha v telo vnesemo manj pirolizidinskih alkaloidov kot s pitjem čajnih mešanic z lapuhom.

Obstaja kar nekaj alternativ za zamenjavo lapuha v zeliščnih cigaretah. Denimo lučnik (Verbascum thapsus), ki ga v zdravilstvu uporabljajo kot tonik za blažitev kašlja. Prav tako se lahko v zeliščne cigarete zvija navadni pelin (Artemesia vulgaris), ki so ga kot kadilo uporabljali že v starih kulturah – povzročal naj bi živahne sanje. Severnoameriški Indijanci že stoletja za kajenje uporabljajo lobelijo ali indijanski tobak (Lobelia inflata). Pri tem so rastlino imeli kot nadomestek za tobak ali pa kot zdravilo za lajšanje kašlja. Tudi lobelija vsebuje alkaloid, natančneje lobelin, ki v večjih količinah povzroča slabost, omotičnost in diarejo. Brez strupov je meta, ki jo uporabljajo za dodajanje okusa tobačnim mešanicam. Ker obstaja toliko različnih vrst mete, ki se vse po vrsti zelo lahko gojijo na vrtu, je možnosti okusa zeliščnih cigaret veliko. V mešanice se občasno dodaja še ena zel – žajbelj. Tudi žajbljev je več vrst z različnimi okusi. Opozoriti pa je treba na vrsto Salvia divinorum, ki ima močne psihoaktivne učinke in je v večini držav na seznamu drog.

Ne glede na to, da zeliščne cigarete ne vsebujejo nikotina, je treba poudariti, da to nikakor niso cigarete, s katerimi bi se odvajali od kajenja.