Si lahko predstavljate špagete s svežo paradižnikovo omako brez svežega lista bazilike ali da vam med vsakodnevno kuho zmanjka svežega peteršilja? Kaj pa nove sorte mete, krebuljice, citronke – jih že poznate?

Zelišča so trpežne lončnice

Vse te in še kakšne dišavnice lahko posadimo v lončke in korita ter jih postavimo na okensko polico, da nam bodo res vedno na voljo. Da jih bomo občudovali vsak dan, jih sestavljajmo tako kot druge nasade: izberemo rastline, ki bodo z višino središčna točka, in jih dopolnimo z drugimi. Lahko izberemo celo lovorovo drevesce, ki bo naravnost očarljivo – čeprav boste v kuhinji v vsem letu porabili kakih deset njegovih listov! Ko bo drevesce zraslo, ga enostavno presadimo v večji lonec in postavimo na balkon, teraso ali ga enostavno presadimo na vrt.

Ne potrebujejo veliko zemlje

Seveda lahko za nasaditev zelišč recikliramo material, ki ga že imamo doma. Prednost vrtnarjenja z zelišči je prav v tem, da za rast ne potrebujejo veliko zemlje, odlično prenesejo tudi močne sončne žarke, ki tolčejo skozi okno. Prav tako ne potrebujejo dognojevanja, saj bomo s tem spodbudili le njihovo rast, kar pa po drugi strani oslabi vonj in okus zelišč.