Nova razsvetljava na velenjskem gradu bo izpolnjevala vse standarde za optimizacijo osvetlitve fasad objektov, obzidja gradu in splošno osvetlitev servisnih poti okoli obzidja za vsakdanjo rabo prostora. »Skladno z določili o zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja bo izvajalec del zamenjal obstoječo reflektorsko razsvetljavo z energetsko varčno in svetlobnotehnično učinkovitejšo razsvetljavo z LED-tehnologijo. Na nove drogove in nosilne konzole bodo tako namestili 40 žarometov z LED-tehnologijo,« pojasnjujejo na velenjski občini.

Prenova bo trajala tri mesece

Kot še dodajajo, bo nova razsvetljava zagotovila visoko raven osvetljenosti na uporabnih površinah fasad in pripadajočega obzidja. Najbolj pomembno pa je, da bodo z usmerjanjem svetlobe na fasade objektov, gradu ter pripadajočega obzidja bistveno zmanjšali svetlobno onesnaževanje. »Da bi bila mogoča optimalna osvetlitev glede na trenutne potrebe, pa smo predlagali tudi vgradnjo ustrezne regulacije. Z regulacijskim sistemom se bo osvetlitev regulirala glede na trenutne potrebe iz centralnega nadzornega sistema. Ta pa bo opremljen s komunikacijskim paketom, ki omogoča povezavo z namiznim ali tabličnim računalnikom oziroma pametnim telefonom,« še poudarjajo na velenjski občini.

S tem se bo poraba kljub večjemu številu žarometov bistveno zmanjšala. Celovita prenova osvetlitve velenjskega gradu bo predvidoma končana v treh mesecih, za izvajalca del so izbrali podjetje Elektro Jezernik. Trenutno velenjski grad osvetljujejo z žarometi z metal-halogenidnimi 400-vatnimi sijalkami tipa HQI-T.

»Obstoječo osvetlitev sestavlja 12 žarometov, skupna instalirana moč pa presega 5400 vatov. Poleg tega obstoječi sistem ne omogoča nastavljanja ravni osvetlitve ter hitrejših vklopov in izklopov, saj je vklop mogoč le pri ohlajeni sijalki. Dodatna pomanjkljivost obstoječe razsvetljave je tudi svetlobnotehnično stanje osvetljevanja fasad ter pripadajočega obzidja, ki ne zadošča potrebam za tovrstne objekte,« so še pojasnili na velenjski občini.