Keramične ploščice

Že v časih starih Rimljanov so krasile prostore javnih kopališč, zato so klasična izbira za kopalnico. V zadnjem času se jim pridružujejo ploščice iz stekla (tudi recikliranega). Če so pravilno položene, z vlago nikoli ne bomo imeli težav. Še največ dela imamo z njimi pri načrtovanju; vzorci lahko polepšajo ali pogršajo videz kopalnice, poleg tega je treba skrbeti za čistočo fug, ki zaradi umazanije in vlage potemnijo. Če kopalnico, še posebno majhno, v celoti obložimo s ploščicami, je videti zatrpana kot kakšno javno stranišče. Čeprav pri nas to ni v navadi, lahko ploščice (razen umivalnika, kadi in kabine za prhanje) položimo samo do določene višine, preostali del stene pa prepleskamo.

Prednosti: So popolnoma nepropustne za vodo in praktično neuničljive, če so dobro položene.

Pomanjkljivosti: Navidezno pomanjšajo majhno kopalnico, če jih položimo po vseh površinah.

Tapete iz vinila

V kopalnici lahko uporabimo tudi samolepilne tapete z vinilno prevleko, ki jih je mogoče enostavno prilepiti in odlepiti. Na klasične papirne tapete pozabite, ker bodo v vlažnem okolju propadle, medtem ko vinilne vode ne prepuščajo. Ker so postale prefinjene in so lepega videza, jih priporočajo tudi vodilni notranji oblikovalci. Pred lepljenjem se prepričajte, da je površina primerna zanje – ne lepijo se na mat ali grobe površine, primerne pa so za mesta, ki jih voda neposredno ne doseže. Najbolje jih je uporabiti za zgornji del zidu, spodaj pa naj bo obloga iz drugega materiala. Z vzorci tapet lahko kopalnico navidezno razširimo, povišamo ali podaljšamo.

Prednosti: So popolnoma nepremočljive in lahke za namestitev, saj jih zlahka odlepimo in po želji prilepimo drugam.

Pomanjkljivosti: Niso primerne za predele, ki jih neposredno zaliva voda.

Pralna barva

Na kopalniških zidovih lahko uporabimo posebno pralno barvo, ki ne vpija vode in ima protimikrobne lastnosti ter dodatke, ki preprečujejo razvoj plesni, odporna pa je tudi na prah in umazanijo. Vodoodporne so denimo barve iz lateksa ali epoksija, medtem ko druge lahko uporabljamo v stiku z vodo le, če so ustrezno prelakirane. Prednost pralne barve pred keramiko je, da je cenejša in jo hitro nanesemo. Površine čistimo le z vlažno krpo, izognemo pa se čiščenju fug, ki nas doleti pri keramiki. Izogibati se je treba le pretiranemu drgnjenju, saj lahko barvo poškodujemo.

Prednosti: Hitro jo nanesemo, lahko jo čistimo, vsebuje dodatke, ki odbijajo umazanijo in preprečujejo razvoj plesni.

Pomanjkljivosti: Praktično jih ni.

Leseni opaž

Leseni opaž je bolj domena severnih dežel, najdemo pa ga tudi v naših kopalnicah. Po navadi so z njim v celoti obložene savne, medtem ko je v kopalniških prostorih primeren za spodnji del stene izven kadi in prhe. Najbolje ga je podložiti z ustrezno zaščito folijo proti vlagi, prebarvamo pa ga s sijajnim ali polsijajnim premazom, ki ne prepušča vode. Ker daje nekoliko starinski videz, je najprimernejša izbira za kopalnice z vintidž nadihom.

Prednosti: Ščiti pred mokroto iz kadi ali prhe, odbija vlago.

Pomanjkljivosti: Videz, ki ni primeren za vsako kopalnico.