Italijanska policija je medtem preiskala prostore zasebnega upravitelja avtocest Autostrade per l'Italia. Iskali so dokumentacijo, ki bi pripomogla k razjasnitvi vzroka tragedije. Vlada sicer tej družbi, ki upravlja s skoraj 3000 kilometri avtocest, očita odgovornost za nesrečo in napoveduje, da ji bo odvzela koncesijo.

Prebivalcem ogroženih stanovanj pod ostankom viadukta pa so prepovedali, da se še vrnejo na domove, tudi zgolj po osebne stvari. Pred tem so sicer še lahko vstopili v stanovanje ob prisotnosti pripadnika civilne zaščite, poročajo italijanski mediji. V stanovanjskih poslopjih pod viaduktom je sicer živelo okoli 600 ljudi, ki so jih po zrušenju viadukta evakuirali.

V zrušenju viadukta umrlo 43 oseb

Viadukt Morandi se je zrušil prejšnji teden med nevihto, z njim je 45 metrov v globino zgrmelo več kot 30 avtomobilov in tovornjakov. Pri tem je umrlo 43 ljudi. Razlog za katastrofo preiskovalci še ugotavljajo, bi pa lahko bila kriva načeta jeklenica.

Italijanska vlada je že sprožila postopek odvzema koncesije zasebnemu podjetju Autostrade per l'Italia, ki upravlja s tem in številnimi drugimi deli italijanskih avtocest. Podjetje odgovornost zavrača, je pa napovedalo vzpostavitev dveh skladov za pomoč žrtvam in njihovim družinam ter potrebe mesta Genova, v skupni vrednosti pol milijarde evrov.