Glavni izvršni direktor podjetja Autostrade per l'Italia Giovanni Castellucci je na prvi novinarski konferenci podjetja po katastrofi v Genovi izrazil sožalje žrtvam, njihovim družinam, prijateljem ter prebivalcem Genove, obenem pa je dal priznanje reševalcem.

Podjetje je že vzpostavilo sklad, s katerim bodo upravljale mestne oblasti v Genovi. »Skupno bo šlo za pol milijarde,« je na vprašanje novinarjev o znesku odgovoril Castellucci. Denar, namenjen tako žrtvam in njihovim družinam kot mestu, naj bi bil na voljo od ponedeljka.

Castellucci je napovedal tudi sodelovanje z oblastmi pri iskanju resnice o vzroku nesreče. Vztrajal je sicer, da vsa poročila pričajo o dobrem stanju mostu. »"A to bo stvar preverjanja, analize pravosodnih organov in strokovnega mnenja in bo prva prioriteta,« je dodal.

Italijanska vlada je sicer že sprožila postopek odvzema koncesije podjetju Autostrade per l'Italia. Gre za zasebno podjetje, ki upravlja s skoraj 3000 kilometri italijanskih avtocest.

Število žrtev se je povzpelo na 43

Medtem se je število žrtev zrušenja viadukta po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa dvignilo na 43. Danes so namreč iz ruševin potegnili še štiri trupla, en od ranjenih pa je poškodbam podlegel v bolnišnici.

Uradno število žrtev je sicer 40. Tri žrtve - družino, ki so jo danes našli v zmečkanem avtomobilu - morajo namreč še formalno identificirati.

Danes je sicer v Italiji dan žalovanja za žrtvami zrušenja viadukta, odvil se je tudi državni pogreb 19 žrtev. Slovesnosti se je udeležil ves italijanski državni vrh.