Šef gasilcev iz okrožja Santa Clara Anthony Bowden je v sporočilu zapisal, da je gasilcem ponudnik internetnih storitev Verizon močno znižal hitrost spletne povezave, kar je močno otežilo njihovo delo. »Verizon je omejitve postavil, čeprav so operaterja obvestili, da upočasnjevanje gasilcem otežuje zmožnost odzivov v nuji.«

Bowden je pojasnil, da je spletna povezava postala ključnega pomena za delo gasilcev. Predvsem v primeru obsežnih požarov, ko je treba koordinirati in hitro mobilizirati tisoče ljudi, več sto gasilskih vozil, letal, buldožerjev in drugih vozil. Da bi svoje delo lahko opravljali brezhibno, so gasilci iz Santa Clare imeli naročnino z »neomejeno količino podatkov«. Njihovo vozilo OES 5262, ki je opremljeno z napravami s SIM karticami za spletno povezavo in med obsežnimi operacijami služi kot točka za sledenje in organizacijo, pa je med največjim požarom v zgodovini Kalifornije, ki še vedno divja po Mendocinu in še nekaterih okrožjih, postalo povsem neuporabno, ko se je hitrost internetne povezave zmanjšala za dvestokrat.

Da bi reševanje lahko potekalo nemoteno, so gasilci pričeli trošiti podatke svojih zasebnih naročniških paketov in podatke drugih intervencijskih služb, stopili pa so tudi v stik z Verizonom, da bi jim ta zaradi nujnega primera ponovno povišal prenos, vendar Verizon tega ni storil.

Verizon priznal napako

Gasilci iz Santa Clare so že prej opazili, da imajo težave in so jih poskušali večkrat odpraviti, a jim je Verizon v seriji elektronskih sporočil, ki so delno dostopni v prispevku Ars Technice, pojasnjeval, da se lahko omejitvam hitrosti izognejo zgolj z nakupom dražjih paketov. Sicer se bo to zgodilo vsakič, ko bodo presegli 25 gigabajtov prenosa. Sprva so jim predlagali, naj paket nadgradijo na dva dolarja, kasneje pa celo za dodatnih 50 dolarjev. Naročnina bi jih tako prišla 99,99 dolarjev.

Verizon je od objave zgodbe na spletni strani Ars Technice pojasnil, da je šlo za napako njihovega centra za pomoč strankam. Pojasnili so, da bi morali gasilcem omejitev hitrosti odpraviti, ko so jih obvestili, da gre za nujni primer, čeprav so imeli zakupljen paket, ki je predvidel upočasnitev hitrosti po porabljeni določeni količini podatkov. Pravijo tudi, da so omejitve v podobnih primerih v preteklosti že odpravili.

Primer kalifornijskih gasilcev in njihove spletne povezave se je znašel med dokaznim gradivom v postopku zoper nedavno odpravo pravil o spletni nevtralnosti, a je njegova relevantnost vprašljiva. Omejitve hitrosti po določeni porabljeni količini podatkov so obstajale že v času, ko so pravila veljala, so se pa z njihovo odpravo zmanjšale možnosti za pritožbe o ravnanju operaterjev.