Demokrati so predlog vložili s pogledom na kongresne volitve novembra letos, ker upajo, da bodo s tem spodbudili svojo mlado volilno bazo k večji udeležbi na volitvah. Predlog zakona odpravlja odločitev republikanske večine v Zvezni komisiji za komunikacije (FCC), ki je pred kratkim ukinila pravila o spletni nevtralnosti, potrjena v času vlade predsednika Baracka Obame.

Ukinitev spletne nevtralnosti začne veljati 11. junija in v bistvu pomeni, da lahko ponudniki interneta samovoljno odločajo o tem, kateremu ponudniku vsebin bodo omogočili dostop, po kakšni ceni in kakšni hitrosti.

Po odločitvi FCC o odpravi spletne nevtralnosti z utemeljitvijo, da to načelo ovira razvoj inovacij in podjetništva, je 22 zveznih držav ZDA vložilo tožbe, vendar pa predsednik FCC Ajit Pai trdi, da spodbijanje na sodiščih ne bo uspešno.

Ponudniki interneta bodo lahko po 11. juniju izsiljevali ponudnike vsebin in od njih zahtevali, da plačajo več za objave. Cena bo na koncu kot vedno padla na potrošnike.

Ponudniki interneta so v ZDA podjetja, ki obenem zagotavljajo tudi telefonske storitve in kabelsko televizijo. Potrošniki so se zadnja leta zaradi visokih cen in pomanjkanja resne konkurence vse bolj selili neposredno na internet.

Comcast, AT&T, Time Warner in podobni izgubljajo naročnike na kabelske televizije in fiksno telefonijo. Zaradi tega potem neznansko navijajo cene interneta. Poteza FCC jim bo to še olajšala. Povsem jasno je, da se dostop do interneta po ukinitvi spletne nevtralnosti ne bo pocenil.

Senatni predlog ima v predstavniškem domu trenutno le 160 glasov podpore, potrebuje pa jih 218. Za preseganje Trumpovega veta pa bi morala oba domova kongresa potrditi predlog z dvotretjinsko večino.