Še tik pred glasovanjem sta republikanska senatorka Susan Collins iz države Maine in neodvisni senator iz Vermonta Angus King pozvala predsednika FCC Ajita Paija, naj vendarle odstopi od nespametnega naklepa in prekliče glasovanje komisije. »Ukinitev pravil o spletni nevtralnosti bo spodkopala dolgotrajna varovala, ki so zagotavljala odprt internet kot mogočno in transformativno platformo inovacij in gospodarskih priložnosti,« sta sporočila senatorja in se zavzela za javna zaslišanja v kongresu.

Glasovanje se je nato malce zavleklo zaradi doslej še nepojasnjene varnostne situacije. Po umiku članov komisije iz dvorane so prišli policisti s psi, posebej izurjenimi za iskanje eksploziva.

Brez spletne nevtralnosti internet ni več opredeljen kot javno dobro

Pravila o spletni nevtralnosti so internet opredelila kot javno dobro ter vladi omogočila, da regulira cene in prepreči diskriminacijo. Pai in predsednik ZDA Donald Trump sta prepričana, da so zvezne regulacije odveč in da se bo z odpravo spletne nevtralnosti na to področje vrnila svobodna konkurenca, ki bo pospešila inovacije in zaščito potrošnikov.

Po trditvah nasprotnikov se bo zgodilo ravno obratno. Veliki ponudniki interneta, kot je na primer Time Warner, bodo lahko odslej od ponudnikov vsebin zahtevali več denarja za prenos, v nasprotnem primeru pa jim ga bodo upočasnili. Višjo ceno za svoboden nereguliran trg naj bi na koncu plačali potrošniki. Kot svari demokratski član FCC Mignon Clyburn, agencija »izroča ključe interneta (...) peščici več milijard dolarjev vrednih korporacij«.