Na severnem Primorskem je tudi danes še odmeval zaplet z mladimi kubanskimi plesalci, ki so jih v Bovcu prijeli policisti in šestindvajseterici zaradi pozabljenih osebnih dokumentov naložili za 12.500 evrov kazni. Potem ko so jim organizatorji festivala v italijanski Čenti, kjer mladi Kubanci gostujejo, pozabljene dokumente pripeljali v Bovec, so jim policisti te zaplenili, prizadete pa je peterica policistov zadrževala oziroma popisovala pet ur.

Vložili zahtevo za sodno varstvo

Občina Bovec je na novogoriško policijsko upravo vložila zahtevo za sodno varstvo zoper plačilne naloge, ki so jih izrekli kubanskim plesalcem, policija pa je zahtevo za sodno varstvo posredovala novogoriškemu okrožnemu sodišču.

Sodišče je odločitev sprejelo sinoči. Kubancem bo potne liste danes zvečer na zaključno prireditev v italijanski Čenti odnesel bovški župan Valter Mlekuž. »Prevladal je razum. Vse se je dobro končalo in mladi Kubanci se bodo v sredo lahko vrnili v domovino. Žal jim Bovec ne bo ostal v najlepšem spominu, saj si zaradi prijetja na policijski postaji niso mogli ogledati lepot naših krajev, kot je bilo sprva načrtovano,« je bil kljub vsemu zadovoljen župan, ki je veselo novico objavil na sinočnji prireditvi na bovškem trgu.

Na novogoriški policijski upravi so sicer danes sklicali novinarsko konferenco, na kateri so pojasnili dogajanje v Bovcu v petek popoldne, ko so policisti novogoriške postaje za izravnalne ukrepe skupaj s tržno inšpekcijo in finančno upravo izvajali poostreni nadzor na Bovškem.

Vodja sektorja uniformirane policije policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar je zatrdil, da so policisti ravnali zakonito in strokovno. Govekar še dodaja, da je šlo v tem primeru za vstop v Slovenijo brez dokumentov, kot državljani tretjih držav pa so Kubanci tudi sicer podvrženi strožjemu vizumskemu režimu.

Klub županov bi zbiral denar

Bovški župan je pred odločitvijo sodišča izrazil upanje, da bo sodišče upoštevalo olajševalne okoliščine, da bo prevladal razum in da se bodo mladi Kubanci lahko pravočasno vrnili domov. Dogodek sicer močno odmeva po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvu v Italiji. Na facebooku se je celo pojavila pobuda za zbiranje denarja za plačilo kazni.

Na dogodek so se danes odzvali tudi v Klubu županov pri SLS. »V Slovenski ljudski stranki se ne strinjamo s sankcijami, ki so jih v petek policisti v Bovcu izrekli mladim kubanskim plesalcem, zato pozivamo vodstvo policije, da odpravi izrečene denarne kazni ter jih spremeni v opomin. V nasprotnem primeru bomo župani SLS začeli z zbiranjem denarja za plačilo te neživljenjske kazni,« je pozival predsednik Kluba županov pri SLS Miran Gorinšek, župan občine Slovenske Konjice.