Kubanski plesalci so gostje festivala Dei Cuori v italijanskem Čentu, občini, ki je pobratena z Bovcem. Enega izmed Kubancev so policisti ustavili med sprehodom po Bovcu in zatem od vseh zahtevali dokumente. Kot je ugotovil njihov vodja, so torbo z dokumenti pozabili v Čentu, kjer so prebivali. Organizatorji festivala so iz Italije v dobri uri pripeljali dokumente v Bovec, vendar policistov to ni omehčalo. Pet policistov je več ur zadrževalo mlade plesalce in jih stražilo. Vsakemu so naložili za 500 evrov kazni, dokumente pa so zasegli. Vrnili naj bi jim jih šele, ko bodo plačali kazen.

Zaplet, ki bo mladim Kubancem za vedno ostal v grenkem spominu, je skušal že v petek rešiti bovški župan Valter Mlekuž. »Predlagal sem, naj kaznujejo samo vodjo, preostale pa pustijo. Nič ni pomagalo. Škoda, da je do tega prišlo, saj to ne koristi niti Bovcu niti Sloveniji. Mladi niso bili nič krivi. Po incidentu so razmišljali, da ne bi nastopili. Z enournim zamikom so le nastopili in poželi ovacije občinstva. Dejali so mi, da so v Bovcu oziroma v Sloveniji v enem dnevu doživeli dva šoka. Najprej policijski, ko so jih zaprli, nato pa nagrado publike,« nam je povedal župan Mlekuž, ki je danes zvečer obiskal mlade plesalce in njihovo vodstvo v Čentu. Mlekuž je še dodal, da bodo poskušali narediti vse, da bi prevladal razum in bi se zadeva končala z opominom, mladim kubanskim plesalcem pa čim prej vrnili dokumente, saj imajo že sredi tedna povratni let na Kubo.

Prekršek neznatnega pomena

Eden izmed nekdanjih policijskih komandirjev na severnem Primorskem nam je v zvezi z incidentom povedal: «Ne poznam vseh podrobnosti in ne vem, kako je z diskrecijsko pravico policista v tem primeru, da bi se odločil izreči opozorilo. Menim pa, da je prekršek neznatnega pomena, sploh ker so Kubanci vstopili v Evropsko unijo z verjetno veljavnimi dokumenti, ki so jih nato takoj dostavili za njimi iz Italije.

Če primerjamo s tisoči migrantov, ki so pred letom ali dvema prehajali Slovenijo in so jih policisti odpeljali od meje do meje. Bili so brez dokumentov in nihče ni plačal kazni. To se mi ne zdi ravno enakost postopanja z vsemi. Po drugi strani pa, če se je en tog policijski uradnik odločil izreči tako kazen, ga ni njemu nadrejenega junaka, ki bi mu ukazal, naj omili ukrep, ker pomeni to kaznivo dejanje z vsemi posledicami. V tem primeru nisem ponosen na svoje nekdanje sodelavce.«

Predstavnik za odnose z javnostmi novogoriške policijske uprave Dean Božnik je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da so v petek popoldne obravnavali večje število tujcev iz tako imenovanih tretjih držav. Med postopkom so policisti ugotovili, da gre za državljane Kube. Policisti so pri ugotavljanju zakonitosti vstopa in prebivanja v Sloveniji za omenjene tujce ugotovili tudi, da ti niso imeli ustreznih dokumentov, niti potnih listov niti potrebnega vizuma. Zaradi kršitve zakona o tujcih so 25 državljanom Kube izrekli denarno kazen, zoper mladoletnika pa podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče.