Tovorni del kombija je bil sicer, ko so ga policisti ustavili, povsem prazen, a so policisti v bližnjem gozdu naleteli na skupino tujcev, ki jih je voznik le malo prej izpustil iz kombija in so se razbežali po gozdu. »Tujci so bili v slabem stanju in dehidrirani, enega izmed njih so morali reševalci zaradi slabega zdravstvenega stanja odpeljati v bolnišnico.

46-letnemu vozniku kombija in 57-letnemu vozniku osebnega avtomobila so kriminalisti odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozila. Voznika kombija so ovadili zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, voznika osebnega avtomobila pa zaradi dajanja pomoči pri tem. S kazensko ovadbo so ju kriminalisti privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor,« so sporočili s PU Novo mesto. Begunci so bili sicer iz Pakistana, Iraka, Irana in Somalije. Policisti so jih po končanih postopkih predali hrvaškim kolegom.

Za tihotapce tujcev je v našem kazenskem zakoniku predvidena kazen do petih let zapora, če pa se mu dokaže, da je povzročil nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se ga lahko kaznuje z zaporom od enega do osmih let.