Težko si je predstavljati, kaj je moral prestajati Dejan Gjerkeš 13. marca lani, ko si je reševal kožo pred podivjanim Matjažem Ferličem, ki mu je s pištolo stregel po življenju. Strelec, ljubosumen na Gjerkeša, ker se je ta preveč zbližal z njegovo partnerico, tistega večera pa je poleg nje v avtomobilu prevažal tudi Ferličevega otroka, je oškodovanca s pištolo presenetil na parkirišču pred trgovskim centrom v Hočah. Z belim BMW-jem se je pripeljal tja, sunkovito izstopil iz avtomobila in pištolo naperil proti Gjerkeševemu audiju. Napadeni je stopil na plin, s parkirišča je »poletel« na zelenico, potem na pločnik, Ferlič pa mu je sledil vse do Maribora, potem nazaj do Hoč proti Slovenski Bistrici in spet nazaj v Maribor.

»Lahko bi ga ubil, pa ga nisem, ker ga nisem hotel,« se je tudi danes branil Ferlič. Gjerkeš se je na njegove besede odzval: »Če ne bi ravnal, kot sem, me ne bi bilo več med živimi. Ubil bi me. Imel je ta namen in ubil ne bi samo mene, ampak vse,« je Slovenjebistričan spomnil na okoliščino, da sta bila z njim v avtu tudi Ferličeva partnerica in otrok. »Enkrat še to reci, pa bom…« je zagrozil obtoženi.

Preden ga je odvetnici Tanji Kompara uspelo umiriti, si je Ferlič privoščil že nov izpad. »Komu sploh lahko pade na pamet, da prevaža v avtomobilu majhnega otroka (obtoženčevo hčer, op. p.) brez otroškega sedeža? Samo ti si tak idiot!« se je drl na Slovenjebistričana, kakor da sploh ne bi ločil, kaj je bolj nevarno: vožnja otroka brez otroškega sedeža ali streljanje v človeka.

Prelisičil ga je z modro lučjo

Čeprav je Gjerkeš že zdavnaj na sodišču podrobno opisal strelsko dramo, med katero je Ferlič večkrat zadel njegov avtomobil pa tudi njega, saj je krogla, ki je priletela skozi prtljažnik audija, prebila zadnji in sprednji sedež ter ga ranila v ledveni predel, je bil danes primoran ponovno podoživljati trenutke groze. Ferlič se namreč brani, da Slovenjebistričana ni naklepal umoriti, ampak samo prestrašiti, sodišče pa poskuša prepričati tudi, da se niti približno ni spustil v divje zasledovanje Gjerkeševega avtomobila, ampak je za njim vozil skoraj po predpisih. »Pred njim nisem mogel počasi bežati. Vozil sem avto, ki ima sto osemdeset konjev, kolikor hitro je pač šlo. Vozil sem skozi rdeče luči na semaforjih, po Titovem mostu sva vozila po vseh štirih pasovih. Upočasnil sem vožnjo samo takrat, ko sem se približeval koloni avtomobilov, da nisem še koga ubil,« pa je o dogajanju povedal Gjerkeš, ki je danes težko razumel, zakaj sploh so pomembni detajli, kako hitro je tiste noči bežal pred Ferličem, če pa je dokazano, da je Ferlič pištolo uporabil na parkirišču, med vožnjo in tudi takrat, ko ga je prelisičil z modro utripajočo lučjo.

Ko je Gjerkeš že mislil, da se je Ferliča znebil, in se je odpravil proti domu, se je obtoženi presedel v drugi avto in ga dohitel na poti v Slovensko Bistrico. Na tem avtu je imel nameščeno modro utripajočo luč, ki jo uporabljajo policisti za ustavljanje v prometu, in Gjerkeš je, misleč da mu signalizira policija, ustavil audija, takrat pa je Ferlič spet začel streljati nanj in nadaljevala sta divjo vožnjo.

Sojenje pa se bo zdaj nadaljevalo prihodnji mesec.