Preden pa se lotite izdelave izvirnega vzglavja, pretehtajte svoj slog notranje opreme. Pravokotne, čiste oblike so pametna izbira za sodobno urejen dom, lastniki domov v nekonvencionalnem slogu pa imajo raje zaobljene linije. Predstavljamo vam sedem idej za posteljno vzglavje, s katerimi boste svojo povzdignili videz svoje spalnice.

Odpadni les

Odpadni les rustikalnega videza, bodisi stara vrata, vesla za kanu ali kosi naplavljenega lesa, ustvarjajo odlično teksturo v spalnici, urejeni tako v podeželskem kot prečiščenem sodobnem slogu. Prav vam lahko pride tudi stari opaž, ki pa ga nad posteljo namestite vodoravno – lahko celo povsem do stropa, kar ustvari sodoben videz postelje z baldahinom. Primeren je celo leseni okvir kamina, na katerega lahko postavite nočni svetilki ali pa vam služi za odlaganje.

Zložljivi paravan ali naoknice

Pobarvane naoknice odlično služijo kot posteljno vzglavje, prav tako tudi odsluženi paravan, katerega osnovni namen je sicer razdelitev prostorov. Če je zaslon luknjičast, lahko njegovo zadnjo stran prekrijete s platnom v drugačni barvi in tako dobite povsem unikatno umetnino. Ko izbirate naoknice ali paravan, pa bodite še posebno pozorni na dimenzije, ki naj bodo prilagojene širini postelje.

Preprosto preoblečeno vzglavje

Če že imate primerno vzglavje, prevlečeno s tkanino, lahko nanj namestite preprosto prevleko iz kakršnega koli želenega materiala. Gre za poceni dekoracijo, njena prednost pa je, da lahko prevleke sezonsko menjujemo. Ko izbirate barve in vzorce, upoštevajte ozračje, ki ga želite ustvariti v spalnici. To bi morali biti sproščujoče, zato se držite hladnih barv, kot so beli in sivi odtenki, ter naravnih materialov namesto močnih barv in vzorcev.

Velika umetnina

Za prav posebno posteljno vzglavje lahko služijo tudi umetniška dela, denimo velika slika, fotografija (ali dve) ali grafični tisk. Ker so velike umetnine v okvirjih običajno težke, poskrbite, da jih boste nad posteljo čvrsto pritrdili, saj si ne želite, da bi vam ponoči padle na glavo.

Preproga ali tapiserija

Če ste podedovali dragoceno preprogo in jo čuvate v omari, namesto da bi jo razgrnili po tleh, jo uporabite kot posteljno vzglavje. Tudi tapiserije so trenutno zelo v trendu, kar še posebno velja za prostore, urejene v eklektičnem slogu. A nič ne bo narobe, če preprogo ali tapiserijo namestite nad posteljo tudi v sicer sodobno opremljeni spalnici.

Ogledalo ali okno

Veliko ogledalo, ki odseva svetlobo, je idealno posteljno vzglavje, saj ga preprosto postavite ob steno in nanj naslonite posteljo. Primerna so tudi stara lesena okna z manjšimi stekli med lesenimi letvicami ali celo starinske in umetelno oblikovane kovane varnostne rešetke za okna ali vrata, če jih slučajno uspete najti.

Pas barve

Vam nobena opisana ideja ni všeč? Potem posteljno vzglavje preprosto ustvarite tako, da prepleskate steno nad posteljo. Barvo izberite po želji, prav tako obliko – pravokotno, trikotno, zaokroženo … Ko se barvnega okrasa naveličate, »vzglavje« pobarvajte na novo in videz spalnice takoj zasije v drugačni luči.