Oblazinjeno vzglavje

Za oblazinjeno vzglavje boste potrebovali vezano leseno ploščo, nekaj pene in kos blaga, ki naj bo dovolj velik, da boste lahko z njim prekrili ploščo. Na sprednjo stran plošče položite peno, nanjo pa blago. Blago povlecite na hrbtno stran in ga tam pritrdite. Za češnjo na vrhu smetane na zid tik nad vzglavjem pritrdite kakšen lep starinski kos lesa. Lahko pa kupite tudi blazino za klop in vrvice privežete na leseno desko. Slednjo pritrdite na steno. Blazino lahko okrasite z nekaj gumbi v barvi, ki se ujema z opremo vaše spalnice.

Shranjevalni sistem

Prostor nad vzglavjem lahko uporabite tudi za shranjevanje. Sprehodite se po bolšjem sejmu in poiščite kakšen odslužen kos pohištva, ki bi se prilegel na vaš zid. Uporabite lahko tako predale kot omarice. Za atraktivnejši videz lahko nekaj odprtin pustite praznih oziroma jih uporabite kot odprte police. Pred namestitvijo les prebarvajte z želeno barvo ali pa ga prekrijte s samolepljivo tapeto.

Uokvirjeno vzglavje

Prostor nad vzglavjem lahko popestrite z okvirjem. Uokvirite lahko blago, tapeto, fotografijo, sliko, samolepljivo (lahko tudi ročno izrezljano) nalepko ali kaj drugega. Kupite poceni okvir ali odslužen umetelno izdelan večji okvir slike, nato pa ga sami prebarvajte z želeno barvo. Za okvir lahko uporabite tudi okvir polken ali oken.

Leseno vzglavje

Obstoječe leseno vzglavje prebarvajte z drugo barvo ali pa ga samo osvežite z novim nanosom v isti barvi. Če ste umetniško nadarjeni, ga lahko tudi poslikate, ali pa ga okrasite s samolepljivo nalepko. Imate kakšno staro odsluženo omaro, ki ste jo nameravali ob naslednji priložnosti kosovnega odpada odnesti iz kleti ali podstrešja? Potem z nje odstranite vratca, jih po potrebi odrežite, prelakirajte in namestite na steno. Enako lahko storite tudi z odsluženimi vrati ali starim lesenim vzglavjem. Če spadate med bolj ročno spretne, lahko vzglavje iz lesa izdelate tudi sami. Kupite les, ga oblikujte v skladu s svojimi željami, ga prebarvate in pritrdite na steno. Lahko pa si samo zamislite obliko in se odpravite do mizarja.

headboard7_001.jpg

Atraktivno vzglavje lahko izdelate tudi iz letvic. Okrasite lahko tudi vmesni prostor med njimi. Lahko pa obstoječe vzglavje tudi samo prekrijete z blagom. To lahko storite s katerim koli vzglavjem. Preprost in moderen videz boste dosegli, če boste na steno pritrdili zgolj samo vezano ploščo.

Kovina

Posteljno vzglavje je lahko tudi iz kovine. Pobrskajte po trgovinah. Arabeske z zanimivimi motivi so odlične za ta namen. Odrežite jih, jih prebarvajte v želeno barvo in pritrdite na steno. Preprosto, a zelo učinkovito.

headboard2.jpg

Tapeta

Prevetrite svojo spalnico. Obstoječe leseno vzglavje prekrijte s tapeto. Če ste izbrali vzorčasto, pazite, da se bodo vzorci ujemali med seboj. Če se podobe naveličate, vzglavje enostavno prekrijte z drugo tapeto.

Šablona

Se vam nadvse dopade vzglavje iz kovanega železa, pa zanj nimate denarja? Potem si privoščite vsaj njegovo imitacijo. Kupite samolepljive tapete, izrežite vzorec in ga pritrdite na steno. Samolepljive nalepke se lahko z vzglavja nadaljujejo tudi na steno. Če ste umetniško nadarjeni, lahko vzglavje na zid kar narišete oziroma naslikate.

Vratca za kamin

Za posteljno vzglavnje lahko uporabite tudi vratca kamina. Prebarvajte jih in namestite na steno.

Zavese

Posteljno vzglavje lahko krasijo tudi zavese. Na steno pritrdite palico in jih obesite nanjo. Na blago lahko z za to narejenimi pisali zapišete tudi kakšno misel, priljubljen verz ali pa kaj naslikate.

_101890.jpg

Atraktivno vzglavje boste dobili tudi, če boste na steno pritrdili karniso in nanjo namestili dvoje zaves. Eno zaveso potegnite na eno stran, drugo pa na drugo stran postelje. Spodaj ob obeh straneh pritrdite kljuki in zavese ovijte okoli njih.

Črke

V trgovinah in po bolšjih sejnih poiščite črke različnih dimenzij in oblik ter jih pritrdite na steno v kakršnem koli zaporedju in vzorcu želite. Bodite kreativni!

Več stilskih idej za izdelavo izvirnega posteljnega vzglavja si lahko preberete tukaj, več posnetkov zgoraj predstavljenih rešitev pa najdete v naši fotogaleriji.