Funkcionalno vzglavje

Postelja naj postane osrednja točka spalnice, ki vas že ob pogledu v trenutku navduši. Postavite jo neposredno ob steno z okni, tako da je po možnosti okno neposredno nad sredino postelje. Izdelajte tudi nižje vzglavje iz lesene deske ali okvirje, ki jih oblikujte v police, na katerih razstavite najljubše dekorativne predmete.

vzglavje_v_clanku.jpg

Preproste in nevtralne linije

Iz lesene plošče lahko izdelate tudi izredno visoko vzglavje, ki sega do stropa. Uporabite dve različno pobarvani plošči, ki ju zlepite skupaj. Če se plošči barvno ujemata z notranjo opremo, lahko z vzglavjem celo vizualno razdelite sobo na dva dela.

Vzglavje iz pregradnega zaslona

Posteljo odmaknite za nekaj centimetrov od stene in vmes postavite pregradni zaslon, prvotno namenjen razdelitvi prostora na več delov. Če v vaši spalnici prevladuje dvobarvna shema, poiščite zaslon z mešanico razgibanih tekstur, na primer lesen zaslon s kovinskim leskom in vzorci.

vzglavje_v_clanku_2.jpg

Vzglavje iz umetnine

Če želite v belo ali nevtralno obarvano sobo dodati kanček barve, obesite nad posteljo priljubljeno umetniško sliko z okvirjem ali brez njega. Slika naj bo dovolj široka in visoka, da pokrije večji del območja nad posteljo. Obesite jo malo višje, tako da se blazine ne bodo naslanjale nanjo. Izberete lahko tudi fototapeto.

Praktičen prostor za shranjevanje

Kot vzglavje vam lahko služijo celo stenske police, ki vam obenem koristijo kot vzglavje in kot dodaten prostor za shranjevanje. Police lahko namestite po celi steni, za čim boljši izkoristek prostora pa naj zavzemajo obe steni, ki obdajata posteljo.

vzglavje_v_clanku_3.jpg

Oblazinjeno vzglavje

Klasično oblazinjeno vzglavje oblikujte tako, da izberete tri različne vrste tkanine, ki se barvno podajo k opremi spalnice. S tkaninami obložite tri različno (ali enako) velike lesene deske, nato pa deske pritrdite skupaj in jih uporabite.

Vzglavje iz baldahina

Vzglavje podaljšajte z dolgo tkanino, ki jo na strop nad posteljo namestite po vzoru baldahina. Izbrana tkanina naj bo iz razkošnega materiala in atraktivnih barv, ki se stilsko ujemajo s podobo spalnice.

Več fotografij edinstvenih posteljnih vzglavij pa si oglejte v naši fotogaleriji.