Spalnica je prostor, kateremu po mnenju arhitektke posvečamo premalo pozornosti. Ker spalnica ni ravno prostor, kamor povabite svoje goste, se prehitro zgodi, da postane nekakšna slepa ulica vašega stanovanja. V njej velikokrat pristanejo dnevna oblačila, ki niso več za v omaro, in zato krasijo odlagalne površine v spalnici. Nemalokrat spalnica prevzame tudi vlogo likalnice in tako je prva stvar, ki jo zjutraj zagledamo – kup zmečkanega perila.

Razporeditev v prostoru

»Da bodo jutra spodbudnejša, obstaja kup dobrih rešitev pri opremi tega zelo pomembnega prostora. Opreme spalnice se je treba lotiti tako, da jo boste imeli radi. Pa četudi je razen vas nikoli ne vidi nihče. Začnimo kar pri ureditvi prostora; pomembno je, da v spalnici zagotovite dovolj zaprtih omar in predalov, kamor boste lahko pospravili stvari na svoje mesto. Tudi prej omenjena dnevna oblačila naj imajo svoj obešalni drog in polico v odprtem delu garderobne omare. Sredino prostora poskušajte pustiti karseda prazno, da ustvarite občutek zračnosti in večje prostornosti,« uvodoma predlaga arhitektka.

Medtem ko je mlajša generacija nekako pozabila ali pa namenoma odstranila omarice za ličenje, arhitektka pravi, da je tudi omarica za ličenje v dovolj prostorni spalnici lahko zanimiv in funkcionalen dodatni element opreme. Na splošno pa v spalnicah z majhno kvadraturo arhitektka svetuje opremo v svetlih barvnih odtenkih, dodatki pa naj bodo usklajeni. Barva senčil na stenskih svetilkah naj bo enaka barvi postelje oziroma posteljnine. Ne sme pa se pozabiti tudi na več različnih virov svetlobe in ustrezno regulacijo.

Les z občutkom topline

Lotričeva prisega na naravne materiale, na pohištvo, ki je izdelano iz masivnega lesa. Cenejše različice so lahko izdelane iz materialov, katerih dekorji imajo danes že do popolnosti izdelan videz lesa, ki daje občutek topline. Tega lahko kombiniramo s poljubnimi barvnimi odtenki, pri katerih prevladujejo svetli od bele do kremaste in sive. V trendu je tudi kombinacija lesnih vzorcev s temno kovino, bakrenimi ter zlatimi odtenki. Za občutek pristne narave se spalnico lahko osveži tudi z zelenjem. Izredno zanimivo delujejo tapete na steni za posteljo, še posebno, če se barva, ki je na tapeti, ponovi v barvi posteljnega pregrinjala ali zavese.

Funkcionalne omare in predalniki

»Omare so danes izdelane tako, da je razporeditev predalov, polic in drogov za obešanje oblačil mogoče prilagajati posamezniku. Tako ima lahko vsak predmet svoje mesto. Dobro je izbrati omaro, ki ima v spodnjem delu nekaj predalov in nad njimi police oziroma prostor za obešanje oblačil. Spodnji deli omare, ki so odprti, so namreč izpostavljeni prahu, ki se zadržuje pri tleh. Ob odpiranju vrat omare kosmi prahu iznajdljivo splezajo prav v notranjost spodnjega dela omare. Dobro oblikovana garderobna omara v prostoru zagotovi shranjevalni prostor tudi v kotičkih, na katere ne bi nikoli prej pomislili, kako koristni so lahko. Več prostorov za obešanje, nastavljive police, predali, košare in nosilci ustvarijo sistem po meri, prilagojen natančnim potrebam posameznika. Posebna osvetlitev notranjosti omare in več možnosti preklapljanja povečujejo funkcionalnost, hkrati pa izboljšajo celoten dizajn omare,« svetuje Lotričeva.

In še majhen, a pomemben namig: Ob načrtovanju spalnice in garderobne omare v njej so naročniki še posebno veseli dela omare, ki namenoma ni zaprt z vrati. Tam sta oblikovani niša z drogom in odlagalna polica, kamor enostavno, z enim gibom roke obesiš hlače ali del oblačila, ki ga boš oblekel še enkrat in ni več primeren za v omaro.

Elektronske naprave niso za v spalnico

Na vprašanje o elektronskih napravah in ogledalih v spalnici arhitektka odločno odgovori: »Sem zagovornica, da se v stanovanju najde poseben kotiček ali prostor, v katerem so računalniki, tiskalniki in druge elektronske naprave. Spalnica naj bi bila prostor, v katerem se odklopiš od vsakdanjega stresa in se v njem sprostiš. Še vedno pa je veliko ljudi, ki lahko zaspijo le ob televiziji in tem je spalnica brez televizije nepopolna. Ogledala so pomemben del opreme, ki po mnenju mnogih bioenergetikov ne sodijo v spalnice. Sama imam veliko ogledalo v predsobi in morda ga zato v spalnici prav nič ne pogrešam.«

Dobrodošle zelene rastline

»Kdor ima rad rastline, bo zagotovo vesel naslednjih podatkov: v spalnici je priporočljivo imeti sivko. Raziskovanja so odkrila, da vonj sivke vpliva na človeško telo pozitivno, saj zniža krvi tlak in stres ter umiri srčni utrip. Jasminov je več kot 200 vrst, v vrtovih toplejših področij Evrope pa jih najdemo le kakšen ducat. Rastlina ima nežen in blagodejen učinek na telo in um. Z raziskavami so strokovnjaki ugotovili, da jasmin zmanjšuje tesnobo in anksioznost, kar vodi do bolj kakovostnega spanca. Priljubljen je tudi taščin jezik, saj v nočnem času oddaja kisik v prostor in nase veže ogljikov dioksid, ki ga sproščamo med izdihom. Prav tako uspešno filtrira še druge hišne toksine, formaldehide, trikloroetilene in benzene. Ne glede na svoje ime je rastlina zelo koristna, saj resnično izboljša kakovost zraka v zaprtih prostorih, kar ugodno vpliva tudi na samo spanje,« priporoča arhitektka.

Ne pozabite na ustrezno osvetlitev

Spalnica naj ima ustrezno izbrano kombinacijo svetil. Osvetlitev bivalnih prostorov mora biti skrbno načrtovana, saj pomembno vpliva na videz in ambient ter nenazadnje na naše razpoloženje. »Najbolje je, da se o osvetlitvi prostora posvetujemo že pri izdelavi projekta oziroma načrtovanja postavitve notranje opreme, saj so od funkcije prostora odvisni vrsta, namestitev in moč svetil. Ko govorimo o splošni osvetlitvi, moramo biti posebno pozorni, da nobena od izbranih svetilk ne bo zaslepila osebe, ki leži na postelji. Pogled v svetleče svetlobno telo je nekaj, česar nihče ne mara, še najmanj v spalnici.

Dobro splošno osvetlitev v spalnici lahko zagotovimo tudi s stensko ali s stoječo svetilko. Sploh ni nujno, da na strop montiramo plafonjero. Če pa že, so za spalnico primerne plafonjere iz tekstilnih materialov, ki razpršijo mehko svetlobo po prostoru in tako pričarajo občutek nežnega, toplega objema. Garderobno omaro osvetlimo z nizom stropnih usmerjenih svetilk, lahko pa osvetlimo tudi samo notranjost omare z LED-trakovi, skritimi v robovih polic. Ob postelji lahko namesto nočnih lučk obesite viseče luči. Ob njih lahko beremo, če jih je več, pa lahko osvetlijo ves prostor. Z ustrezno regulacijo so odlična ambientalna razsvetljava,« predlaga arhitektka.

Kraljica spalnice je postelja

Kraljica spalnice je seveda postelja. Širina dvojnega ležišča je 160–180 centimetrov, lahko tudi več. Zadnje čase je pogosta »lebdeča« postelja, ki je privijačena v steno ob vzglavju, v sredini pa ima nogo, ki se je ne vidi. Tudi z zanimivim vzglavjem lahko dosežemo nevsakdanji in posebno privlačen videz spalnice.

Dobra izbira so postelje z višjimi okvirji in zaobljenimi robovi ali pa oblazinjena postelja, pri kateri je ponavadi oblazinjeno tudi vzglavje. Pri tej postelji moramo paziti, da so prevleke snemljive in pralne. V spalnicah večjih dimenzij lahko kraljuje velika postelja s širokim lesenim robom. Vendar le do takrat, ko se tretjič z nogo zaletimo vanj …

Postelje imajo lahko tudi dvižno dno ali predale, v katere pospravimo sezonsko posteljnino. Posteljni modeli, ki so na nogah, delujejo bolj zračno in pod njimi lažje posesamo. Postelji naj se poleg nočnih polic pridruži udoben počivalnik, morda knjižna polica, lahko pa tudi viseč mrežast stol z blazinami. Za občutek mehkobe so dobrodošli tekstilni dodatki, kot so blazine različnih dimenzij, preproga in zavese.

»Vendar naj v spalnici ne bo preveč dekorativnih kosov. Le posebej izbrani. Pogosto se odločimo za slike nad vzglavjem. Če se bo barva v sliki ujemala z barvo blazin na postelji, bo celoten videz prostora popolnejši,« zaključi Lotričeva.