Da naj bi bil Putin častni gost na poroki Kneisslove, je danes poročal Kronen Zeitung. Pri tem se je skliceval na neimenovane vire, ki pripravljajo posebne varnostne ukrepe. Na visok obisk naj bi se namreč že pripravljala posebna policijska enota Cobra. Podobne informacije je imela tudi avstrijska tiskovna agencija APA.

Nato pa je ruski spletni portal RT objavil, da so v Kremlju potrdili prihod ruskega predsednika na poroko Kneisllove. »Da, tam se bo ustavil na svoji poti v Berlin,« je novinarjem v Moskvi povedal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Putinov svetovalec Jurij Ušakov pa je dejal, da bo Kneisslovi »predal naše čestitke«.

V Kremlju so sicer že pred dnevi napovedali, da bo Putin v soboto odpotoval v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel. Še pred tem pa se bo očitno ustavil na avstrijskem Štajerskem. Ruski predsednik je Avstrijo letos že obiskal, in sicer 5. junija, kar je bila njegova prva pot v tujino po majski ponovni izvolitvi na položaj. Takrat naj bi tudi dobil vabilo Kneisslove na poroko, navaja RT.

Na poroki tudi drugi politični predstavniki

53-letna Kneisslova se namerava v soboto poročiti s svojim dolgoletnim življenjskim sopotnikom, 54-letnim poslovnežem Wolfgangom Meilingerjem. Kraj poroke je zaenkrat še skrivnost. Sprva je bilo napovedano, da se bosta poročila na gradu Gamlitz, a ko sta mladoporočenca ugotovila, da naj bi na tem gradu tisti dan potekala še ena poroka, sta se odločila kraj zamenjati. Nista pa sporočila, kje naj bi zdaj izvedla obred. Vsekakor pa naj bi ostala v vinski regiji avstrijske Štajerske, navaja APA.

Na poročno slovesnost sta povabljena tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz ter podkancler Heinz-Christian Strache. Kneisslova sicer ni članica nobene stranke, so jo pa na položaj zunanje ministrice predlagali svobodnjaki (FPÖ), koalicijski partnerji Ljudske stranke (ÖVP).

Svobodnjaki so ena redkih strank v Evropi, ki podpirajo ruska stališča glede zasedbe ukrajinskega polotoka Krim. Zagovarjajo tudi odpravo sankcij Evropske unije proti Rusiji. Avstrija je bila prav tako ena redkih članic EU, ki ni izgnala nobenega od ruskih diplomatov zaradi primera zastrupitve bivšega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke z živčnim plinom, za kar naj bi bila odgovorna Rusija, navaja francoska tiskovna agencija AFP.