Budilke obstajajo že dolgo. So ena od funkcij praktično vseh oblik ur, ki jih danes lahko kupimo. Kljub temu se zdi, da popolne budilke še nismo odkrili. To razkriva dejstvo, da se vsakemu kdaj zgodi, da jo preprosto prespi. Ne nazadnje o tem priča tudi to, da se še vedno pojavljajo poskusi izuma zares popolne budilke. Eden takšnih je tudi naprava ruggie. Njen primarni cilj je slovo od odlašanja prebujenja z neskončnim pritiskanjem na dremež.

Ruggie je navzven videti kot zelo enostavna preproga. Roko na srce, še najbolj je podobna križancu med predpražnikom in preprogo za izstop iz banje. Čeprav ne gre za vizualni presežek, pa se za napravico skriva precej posrečena ideja. Njen izumitelj Winson Tam se je namreč spomnil, da je zaspanete z budilkami najlažje spraviti pokonci, če jih budilka v to prisili. Podobne zamisli smo sicer že videli v preteklosti. Med drugim budilko, ki se ugasne le, če zadenemo tarčo s pištolico s penastimi naboji. To se sliši preveč naporno in vprašanje je, koliko časa takšna ura ostane v spalnici. Tamova ideja je bila enostavnejša. Da bi ugasnili ruggie, moramo preprosto vstati in stopiti na preprogo. Ker bi povprečni zaspane ob dotiku podplatov s preprogo najraje nemudoma skočil nazaj pod odejo, ruggie za izklop budilke od uporabnika terja, da na preprogi stoji cele tri sekunde, preden se alarm izključi. Sliši se malo, a ob glasnem zvoku bi bila vsaka sekunda več hitro preveč.

Če se vam sicer uspe zbuditi, a potem potrebujete dodatno motivacijo, da odločneje zagrabite dan, ruggie hkrati uporabniku omogoča, da nanj naloži lastne motivacijske posnetke. Ti se predvajajo, ko se alarm izključi, in, tako je vsaj prepričan izumitelj, uporabnika spodbudijo k dobremu začetku dneva. Budilka pa je hkrati dovolj pametna, da lahko na njej zaspi vaš domači ljubljenček, a to ne bo preprečilo njenega vklopa.

Veliko zanimanja, manj zadovoljstva

Tam je šel z idejo za preprogo leta 2016 tudi na množicarsko spletno stran kickstarter in za skoraj desetkrat presegel zastavljeni cilj zbranih sredstev. Od tedaj je na voljo tudi prek lastne spletne trgovine, kjer je zanjo treba odšteti okoli 60 evrov. Od uradnega izida naprave so se v komentarjih pojavili tudi nekateri vtisi. Predvsem so uporabniki kritični do glasnosti alarma. Ta naj ne bi bil zgolj dovolj glasen za prebujenje zaspanega uporabnika, temveč morda tudi njegovega soseda. Precej nerodno pa naj bi bilo tudi nastavljanje naprave. Predvse m nalaganje lastnih motivacijskih posnetkov in naprednih urnikov zvonjenja, ko je treba napravo prek USB-kabla priklopiti na osebni računalnik. Mnogi si želijo, da bi lahko to počeli prek aplikacije na mobilnem telefonu. Gre torej za enega od tistih izumov, ki se je zdel posrečen v fazi ideje, medtem ko bi bila izvedba lahko boljša. Zato ni čudno, da smo na spletu naleteli na nekaj podobnih izdelkov, ki pa tudi niso poželi ravno slave v vtisih kupcev.