»Rad bi vam predstavil eno izmed najbolj inovativnih naprav zabavne vodne industrije zadnjega časa,« suvereno začne svoj videonagovor Houman Nikmanesh, ustanovitelj podjetja Bixpy. Govor je o njegovem izdelku bixpy jet, malem prenosnem vodnem motorju, ki naj bi bil prvi svoje vrste.

Podvodni skuter je namenjen vsem, ki uživajo v vseh mogočih oblikah in načinih vodne zabave – nad gladino ali pod njo. Omogoča namreč nekoliko drugačen pristop k tovrstnim aktivnostim, kot ste ga bili vajeni.

Velik kot steklenica

Poleg tega, da ga lahko držite v roki (njegova velikost in teža sta primerljivi z litrsko plastenko) in imate na tak način podvodni pogon za potapljanje ali plavanje, se napravo lahko namesti praktično na vsakršen vodni rekvizit. Vaš sup, kajak, blazina lahko torej v trenutku postanejo motorizirana vodna plovila.

»Občutek, da veš, da imaš s seboj pomoč, po tem, ko si že ves dan na vodi in si posledično utrujen, je neprecenljiv. Veslanje proti toku ali vetru tako postane veliko lažje in doživetje toliko lepše,« opisujejo nekatere od scenarijev, pri katerih tak gliserček pride prav.Na svoji spletni strani poudarjajo, da vsak delček vgrajene tehnologije premika meje na področju elektronskih vezij do zasnove propelerja. Celo sam sistem vžiga in izklopa naj bi bil do te mere dovršen, da uporabniku ponuja povsem novo in vznemirljivo izkušnjo.

Namesto propelerja impeler

Ohišje, ki ščiti notranjost naprave, je posebej certificirano za brezhibno delovanje. Bixpy jet nima klasičnega propelerja, temveč impeler, pri katerem je manj možnosti za morebitne poškodbe uporabnikov. Plavalca ali potapljača bo gliser vlekel s hitrostjo 3,5 kilometra na uro, v nižji prestavi pa bo baterija ponudila do 90 minut delovanja.

V primeru, da jet pritrdite na sup ali kajak, lahko z njim dosežete hitrost okrog deset kilometrov na uro, kar je precej spodobno za tako majhno napravo. V zadnjem primeru se jet upravlja z brezžičnim krmilom, ki omogoča deset hitrostnih prestav za premikanje naprej in tri za vzvratno. Poseben varnostni mehanizem tudi skrbi, da se naprava samodejno ugasne, če zazna, da je ušla izpod nadzora. Cena za osnovno različico gliserja brez dodatkov za nameščanje na plovila je okrog 500 ameriških dolarjev. Cena kompleta za namestitev na kajak se giblje okrog tisočaka.