Šesta dirka za letošnje svetovno prvenstvo se je zaradi močnega dežja pričela z enourno zamudo, vendar to ni zmotilo niti dirkačev niti gledalcev. Matej Žagar, edini slovenski predstavnik v elitni seriji SGP, se je na sobotni preizkušnji brez večjih težav prebil v polfinale. Na ovalu v Areni G & B je že v prvi vožnji z odličnim startom s povsem zunanjega položaja suvereno opravil s tekmeci in zmagal, za sabo pa je pustil tudi Angleža Taija Woffindna, vodilnega v skupnem seštevku za SP. Članu AMTK Ljubljana v naslednji vožnji sicer ni šlo tako dobro, v boju za tretje mesto pa je bil vseeno hitrejši od Slovaka Martina Vaculika. V naslednji vožnji je Črnovaščan izkoristil povsem notranji startni položaj in spet zmagal, za njim pa je zaostal tudi lanski svetovni prvak, Avstralec Jason Doyle.

V postelji z zimsko kapo

Še eno zmago je Žagar dosegel v trinajsti vožnji večera, v 19., svoji zadnji v rednem delu dirke, pa si je s tretjim mestom privozil le točko, a je bilo tudi to dovolj za skupno tretje mesto in uvrstitev v polfinale. V prvi polfinalni vožnji je Žagar z letečim startom poskrbel za prekinitev in si zaradi tega prislužil še opozorilo, ki je pomenilo, da bi bil ob ponovitvi enake napake diskvalificiran. Kljub napaki je v drugo odlično startal in z veliko hitrostjo premagal tekmece, s tremi novimi točkami pa se je prvič v letošnji sezoni uvrstil v veliki finale. V njem je bil uspešnejši Danec Nicki Pedersen, kar je njegova prva zmaga po oktobru leta 2015, Žagar pa se je premierno zavihtel na zmagovalne stopničke v letošnji sezoni.

V Malilli je bil 17-kratni zaporedni slovenski državni prvak v lanski sezoni zelo razočaran, saj je domov prinesel le tri točke, v soboto pa kar 16 (zmagal je v štirih vožnjah), celo eno več od končnega zmagovalca Pedersena. In to kljub hudemu glavobolu. »Ponovno me je bolela glava, in sicer tako močno kot lani pred dirko v Teterowu, kjer sem na koncu zmagal na dirki za VN Nemčije. Na treningu sem bil na progi v Malilli le dvakrat, potem pa enostavno nisem več mogel. Ekipo sem prosil, da le pospravi motorje, in jim rekel, da se vidimo na dan dirke. Vzel sem kar tri tablete, se spravil v posteljo in si nadel zimsko kapo, da sem si pregrel glavo in zaspal,« je svoje velike zdravstvene težave opisal Matej Žagar.

Le še tri točke zaostanka

Dirko na Švedskem je spremljal dež, ki pa Žagarja ni zmotil. »Kot se to pogosto dogaja, je dež večino voznikov pošteno prestrašil, mene pa to načeloma ne moti, kar se je izkazalo tudi tokrat. V polfinalu sem uspel zmagati z vožnjo in s prehitevanjem po zunanji strani, kar sem pričakoval, da bo recept tudi za finale. Dobro sem sicer potegnil z zunanjega položaja, a je bila steza pretrda, zato se mi je Pedersen izmuznil po notranji strani, ko sem sam zapeljal navzven. To je uspelo tudi Lindgrenu, toda njega sem uspel spet premagati. Vsak si želi zmagati, toda sam sem več kot zadovoljen tudi z drugim mestom in izvrstnim točkovnim izplenom. Upam, da mi bo šlo podobno ali še bolje tudi na dirki v Gorzowu. Težko je to napovedati, toda če bodo motorji ponovno delovali, kot je treba, je vse mogoče,« je napovedal Črnovaščan.

Z uspehom na dirki za VN Skandinavije je Žagar v skupnem seštevku za SP napredoval z enajstega mesta na deveto, zdaj pa ima 50 točk. Pred preizkušnjo na Švedskem je za osmim mestom, ki kot zadnje še prinaša neposredno vozovnico za nastop v elitnem razred SGP v sezoni 2019, zaostajal za dvanajst točk, zdaj pa za osmouvrščenim Rusom Artemom Laguto zaostaja le še za tri. Naslednja dirka za SP bo v soboto, 25. avgusta, v Gorzowu za VN Poljske. Tam je Žagar v seriji SGP že enkrat zmagal, večino svoje kariere pa je vozil za tamkajšnji klub.