Žagar se na šesto dirko v letošnji sezoni serije SGP podaja z naslovom slovenskega državnega prvaka, ki ga je prejšnji vikend osvojil v Petišovcih pri Lendavi. Že 35-letni član AMTK Ljubljana si je na ovalu, na katerem je začel svojo kariero, privozil 17. zaporedni naslov najboljšega v Sloveniji, kjer neprekinjeno kraljuje že od leta 2002. Toda domača lovorika je bila slab obliž na rane po nedavnem neuspehu v lovu za kvalifikacijsko vozovnico za SP 2019 v nemškem Landshutu. Na odločilni dirki, na kateri so si le najboljši trije privozili neposredno uvrstitev med elito v naslednji sezoni (Poljak Janusz Kolodziej, Danec Niels-Kristian Iversen in Šved Antonio Lindbäck), je Matej Žagar namreč osvojil skromno 14. mesto.

V Landshutu je slovenski šampion izpustil priložnost, da si predčasno in neposredno zagotovi nastop med najboljšimi tudi v letu 2019, zdaj pa ga do tega čaka precej težja pot. Za nastop med 15 najboljšimi svetovnimi spidvejisti mu ostajata dve možnosti: preboj med najboljšo osmerico v skupnem seštevku v letošnjem SP ali posebno povabilo (wild card). Prva osmerica dobi avtomatično vozovnico za naslednjo sezono 2019, tri mesta zasedejo kvalifikanti, štiri pa tisti spidvejisti, ki jim vodstvo tekmovanja podeli posebno povabilo, ki ga je Žagar dobil predlani.

Toda po polovici letošnje sezone (skupno je na sporedu deset dirk) Žagarju v skupnem seštevku za SP ne kaže najbolje. Trenutno je šele na 11. mestu s 34 točkami, za osmim, ki še kot zadnje prinaša neposredno vozovnico za SP 2019 in ki ga za zdaj drži Poljak Patryk Dudek, pa zaostaja že velikih 12 točk. Novo priložnost, da se približa elitni osmerici, bo imel Žagar že jutri na dirki za veliko nagrado Skandinavije v Malilli na Švedskem (začetek ob 19. uri). Oval v Areni G&B v preteklosti slovenskemu spidvejistu ni bil posebej naklonjen – lani je na tem prizorišču denimo zbral zgolj tri točke, pred štirimi leti pa se je ena izmed voženj med njim in Dancem Nickijem Pedersnom končala celo z obračunom s pestmi.

Ne glede na slabo tradicijo se nadeja tokratne boljše predstave na Švedskem. Na zadnji dirki v Cardiffu 21. julija je bil Matej Žagar šele enajsti, osvojil je samo šest točk: »Cardiff mi ni prinesel takšnega točkovnega uspeha, kot bi si ga želel, saj sem imel težave z nastavitvijo pravzaprav hitrega motorja. Ko nam je z ekipo to končno uspelo, pa smo lahko slavili le zmago v zadnji vožnji rednega dela, kar je bilo za napredovanje v polfinalne vožnje na žalost prepozno. Upam, da smo se s tem česa naučili za dirko na Švedskem, kjer bi res že bil skrajni čas, da se ponovno povzpnem tja, kamor si želim, in verjamem, da to tudi zmorem.«