Najboljši, ko je bilo najbolj treba. Tako bi lahko opisali slovenskega junaka Petra Johna Stevensa, ki je Sloveniji na evropskem prvenstvu v Glasgowu na 50 metrov prsno priplaval tretje mesto in s tem odličje bronastega leska. Hkrati je to tudi jubilejna 100. slovenska kolajna na velikih tekmovanjih. Triindvajsetletni Kranjčan je že v polfinalu poskrbel za osebni rekord, ki ga je nato v finalu znova izboljšal, saj je za 50-metrsko razdaljo potreboval 27,06 sekunde. Zlato kolajno, že tretjo na Škotskem, si je s časom 26,09 sekunde priplaval Britanec Adam Peaty, drugi pa je bil Italijan Fabio Scozzoli (26,79).

V končnici plaval kot v transu

Stevens je vrhunski rezultat napovedal že ob samem uvodu finala, saj je bil z reakcijo 0,57 sekunde najhitrejši ob skoku v vodo. V bazenu je plaval odlično in bil do zadnjih desetih metrov na drugem mestu. Pred njim je bil le vodilni Adam Peaty in kazalo je, da bo ponovil uspeh iz Londona leta 2016. A do konca ga je prehitel še izkušeni Italijan Fabio Scozzoli, kar pa Stevensu ni niti za trenutek pokvarilo veselja. »Ves dan sem se pripravljal na ta start, se končno naspal in osvojil kolajno. Lepo je biti lastnik 100. slovenske kolajne,« je po tekmi za STA povedal Peter John Stevens.

Triindvajsetletnik je sicer v Glasgow pripotoval šele dva dneva pred finalom, saj je imel zamudo letala na poti iz ZDA, kjer študira na univerzi Tennessee. Zaradi omenjenega dejstva ga je dajala utrujenost, ki mu je ob slabši pripravljenosti zaradi šolskih obveznosti preprečila, da bi bil pri plavanju še hitrejši. »Vem, da bi bil lahko še hitrejši, a v končnici sem plaval kot v transu in naredil tudi nekaj napak. Zelo sem vesel,« je dodal varovanec trenerja Luke Berdajsa. Od Slovencev in Slovenk sta nastopili še plavalki Tina Čelik iz Triglava in Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde. Čelikova je bila z 32,65 triintrideseta, Vozlova pa je za njo zaostala pet stotink sekunde in eno mesto.

Prireditelji so sicer danes razdelili šest kompletov kolajn. Na 800 m prosto je na najvišji stopnički stal Ukrajinec Mihail Romančuk, na 200 m hrbtno pa Rus Jevgenij Rilov. Pri ženskah je na 100 m prosto zmago slavila svetovna rekorderka Švedinja Sarah Sjoestroem, na 200 m mešano pa slovita Madžarka Katinka Hosszu. Ob koncu dneva so se zlata v mešani moško-ženski štafeti na 4 x 100 m prosto veselili Francozi.

Luka Janežič v finalu

Danes se je v Glasgowu v vožnji na čas (32,3 km) merila edina slovenska kolesarka Eugenia Bujak in osvojila sedmo mesto. Sprva je bila sicer osma, a so organizatorji nato ugotovili, da so imeli težave z merjenjem časa. Izide so zato preverili še enkrat in popravili napake. Naslov najboljše na stari celini je ubranila Nizozemka Ellen van Dijk. »Vzponi niso bili težki, a jih je bilo veliko. V dežju je bila dirka še boljša, v dežju se še boljše počutim. Ne vem, zakaj. Mogoče zato, ker si želim čim prej priti do cilja. Celo dirko sem šla v dobrem ritmu. Nisem imela krize. Nisem imela trenutka, ko ne bi več mogla. Lepo sem vrtela,« je v cilju dejala 29-letnica.

V daljinskem plavanju na pet kilometrov je bila na delu Špela Perše in osvojila 15. mesto. Zmagala je Nizozemka Sharon van Rouwendaal pred Nemko Leonie Beck in Italijanko Rachele Bruni.

Na evropskem prvenstvu v atletiki v Berlinu je danes od Slovencev tekmoval le Luka Janežič. V tretji kvalifikacijski skupini je na teku na 400 m zasedel drugo mesto in se s časom 44,93 sekunde uvrstil v finale, ki bo v petek ob 21.05. Danes bo v Berlinu na delu kar polovica slovenske desetčlanske odprave.