Vsi, ki so gumbo že poskusili, so bili nad njim popolnoma navdušeni. Kako le ne – vsebuje ogromno barvite zelenjave, gambere, klobaso in najbolj svilnato in božanskega okusa omako na svetu.

V tradicionalni obliku gumbo vsebuje različne vrste zelenjave, tudi okro. To lahko dodate, lahko pa ga naredite "le" s čebulo, papriko, zeleno in korenjem.

Kaj postreči z gumbom?

Tradicionalno gumbo postrežejo z rižem, lahko pa ga postrežete tudi s (polnozrnatim) kuskusom. Ker je hitro pripravljen in ker odlično vpije omako. Lahko pa ga postrežete tudi le s kruhom, s katerim morate pomazato to božansko, dišečo in angelsko omako.

To juho lahko pripravite čez celo leto. Pozimi le izpustite bučko, namesto svežega paradižnika pa uporabite paradižnike iz konzerve – približno 400 g bo dovolj.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 4 osebe):

Sestavine za zelenjavno osnovo:

• 2 žlici olivnega olja

• 1 veliko korenje

• 1 steblo zelene

• 1 rdeča čebula

• 4 stroki česna

• 1 rdeča paprika

• 1 rumena paprika

• 1 zelena bučka

• 1 feferon (neobvezno)

• 5 svežih paradižnikov (ali konzerva pelatov)

• 1 slaba žlička suhega timijana

• 1 slaba žlička suhega origana

• 1 žlička sladke paprike

• 0,75 l jušne osnove (ali vode in kocke)

• sol

• poper

Sestavine za bešamel omako:

• 50 g (polnozrnate) moke

• 50 g masla

• 0,5 l mleka

• Sol

Ostale sestavine:

• 1 goveja klobasa

• 1 velika skodelica gamberov

• 60 g (polnozrnatega) kuskusa na osebo

• kalčki, drobnjak za okras

PRIPRAVA

V večji kozici segrejte olje, nato pa na njem zmehčajte sesekljane čebulo, zeleno in korenje. Nato dodajte najprej česen, nato pa na kocke narezani papriki in bučko ter po želji še feferon.

Dušite na nizkem ognju vsaj 20 minut. Ko se zelenjava zmehča, dodajte na kocke narezan paradižnik in vse začimbe, nato pa prilijte jušno osnovo, premešajte in delno pokrijte ter kuhajte vsaj pol ure.

Nato pripravite bešamel omako. V kozici raztopite maslo, nato pa dodajte moko. Dobro premešajte, da ne bo grudic, nato pa kuhajte pet minut, da se okus moke porazgubi. Vmes občasno premešajte. Nato v tankem curku dodajajte mleko, medtem ves čas mešajte. Kuhajte še nekaj minut, da dobite gosto, a tekočo omako. Po okusu jo posolite.

V gumbo previdno, a dobro umešajte bešamel. Zelenjava bo zelo mehka, zato ne mešajte preveč intenzivno, da ne dobite kremne juhe.

Ko gumbo zavre, dodajte gambere in na kolute narezano klobaso in pustite, da še enkrat zavre. Gumbo poskusite in dosolite in dopoprajte po potrebi.

Gumbo servirajte čez kuskus, riž, kvinojo ali bulgur ali pa ga pomazajte s kruhom. Dober tek!