Pašticada je starodavna dalmatinska specialiteta, ki sega v antično kuhinjo stare Grčije in Rima. Njene zgodnje različice so mastile brke plemstva v času Beneške republike, že dolga desetletja pa je pašticada z njoki ključna tradicionalna jed Dalmacije. Na videz preprosta, ampak vseeno nekoliko zapletena jed iz kuhinje zadiši ob pomembnih priložnostih, obvezno pa se z njo postreže na dalmatinskih porokah. Pred drugo svetovno vojno so jo v Splitu skupaj z njoki pripravljali tudi ob pustnem karnevalu in za silvestrovo. V boljših časih so pašticado pripravljali izključno iz govejega fileja, dandanes jo večinoma iz govejega stegna, nekateri za morsko različico uporabijo tudi file tuna. Pri resni pašticadi obstajata dve struji – splitska in trogirska, razlikujeta pa se po tem, da v Trogirju med pretikanjem s čebulo in panceto dodajo še klinčke in meso dalj časa marinirajo, poleg tega pa ga še povaljajo v moki. Jed, ki jo lahko vse leto pokusite v vsaki resni dalmatinski konobi, je povezana s sladko-kislo pastissado, starodavno specialiteto iz Verone in Benetk, ki so jo na podoben način pripravljali iz konjskega mesa in je sčasoma postala simbol veronske kuhinje.