Nekateri zavržejo izjemno okusno korenjevo zelenje, drugi zelenje mlade čebule, tretji takšno delikateso, kot so česnovi cvetovi, četrti po neumnem lupijo mladi krompir… Domala vsi pa v naši podalpski deželici pustimo pri miru liste vinske trte, ki raste pri skoraj vsaki hiši in jo opeva znana ljudska, da na svetu lepše rož'ce ni… Kakšna škoda! Mlade liste vinske trte, ki so na voljo od pomladi do jeseni, sredozemska kuhinja namreč s pridom uporablja za pripravo pravih delikates. Resda so jih začeli uporabljati šele potem, ko je zaradi priljubljenosti nastopilo pomanjkanje figovih (ki so prav tako okusni in uporabni za enako jed), pa vendar. Japrak sarma se imenujejo izvorno turški zvitki iz blanširanega trtnega lista, mlete ovčetine ali teletine, pražene čebule in riža, ki jih skuhamo ali spečemo ter postrežemo s prelivom iz kislega mleka, česna in kopra. Grška različica se imenuje dolmada in je lahko tudi brezmesna, polnjena le z rižem in zelenjavo. Grki tovrstno sarmo postrežejo z omako iz gostega jogurta in drobno narezanega sira feta, čemur lahko dodajo še sveže kumare, zelenje mlade čebule, česen in podobno. Enako jed pod imenom japrak pozna tudi hercegovska kuhinja, pravijo pa ji tudi poletna sarma. Nič čudnega, saj gre v resnici za lahko, okusno in zdravo jed, ki (skupaj s hladnim jogurtom ali kislim mlekom) tekne tudi v največji vročini, poleg tega pa ne zahteva nobene dodatne priloge, saj je riž vključen že v nadev. Ključnega pomena je, da za pripravo tovrstne poletne sarme naberemo mlade, manjše, svetlo zelene liste po možnosti neškropljene vinske trte, saj iz njih zvijamo sarmice z nadevom v velikosti čevapčiča. Takšne liste (v Grčiji in Turčiji jih prodajajo že pripravljene, vložene v slanici) operemo, jim porežemo peclje in jih blanširamo ter dobro odcedimo, nato pa vanje zavijemo nadev po lastnem okusu ter jed skuhamo. Nekako tako, kot svetuje tokratni recept.

Japrak sarma

zadostno količino čim bolj mladih listov vinske trte (sicer bodo nitasti), 1 kg mlete junetine, 1 večjo čebulo, 120 g okroglozrnatega riža za domače jedi, nekaj paradižnikov, dve limoni, 5 strokov česna, ekstra deviško oljčno olje, 3 dl rdečega vina, malo paradižnikove mezge, 4 dl kislega mleka ali jogurta (po želji še sir feta), morsko sol, sveže zmlet črni poper, malo poprove mete.

Čebulo in česen olupimo in drobno narežemo. V večji ponvi na olju popražimo čebulo in dodamo riž ter česen. Ko česen zadiši, dodamo še meso. Dobro premešamo in popražimo, da vse meso izgubi rdečo barvo. Dodamo paradižnikovo mezgo, začinimo s soljo in poprom ter dobro premešamo. Prilijemo deciliter vina in še malo podušimo, nato odstavimo in počakamo, da se nekoliko ohladi in riž nabrekne. Medtem trtne liste, ki jim odstranimo peclje, operemo in blanširamo v vreli vodi. Poberemo jih iz lonca in odcedimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Na pripravljene trtne liste na mestu, kjer se začne pecelj, razdelimo po žličko nadeva (približno toliko kot za čevapčič, odvisno od velikosti lista), nato vsakega posebej skrbno zvijemo tako, da nadev z listom najprej prekrijemo z vsake strani, nato pa zvijemo. Tako pripravljene sarme (na plast listov) zložimo v visok pekač in zalijemo z 2 dl vina in nekoliko vode. Na sarme posujemo sesekljano poprovo meto. Pokrijemo z narezanim paradižnikom in limono ter za približno 90 minut položimo v segreto pečico. Med kuhanjem oziroma pečenjem po potrebi prilijemo kanec vroče vode, saj tekočina ne sme povsem povreti. Sarme razdelimo na segrete krožnike in prelijemo z omako iz kislega mleka ali jogurta in zdrobljenega sira feta ter postrežemo.