Mamma Mia: Spet začenja se! (Ol Parker, 2018)

Mamma Mia, here I go again so peli člani skupine Abba v eni od svojih najbolj znanih pesmi, Mamma Mia pa se spet začenja tudi dobesedno. Filmski muzikal, za katerim je ponorel svet, se v letu 2018, torej deset let po prvem delu, nadaljuje z Meryl Streep, Pierceom Brosnanom, Stellanom Skarsgårdom, Colinom Firthom, Cher in Andyjem Garcio ter mlajšo gardo igralcev. Zvezdniških imen ne manjka, Abbinih pesmi tudi ne, junaki pa se vračajo v zgodovino, v kateri pojasnjujejo, kako je do zapleta s tremi očeti sploh prišlo. Brez scenarističnih presežkov, a s toliko več glasbe, ki gre hitro v uho, in lokacijami, na katere se oko zlahka prilepi.

Košarkar naj bo (Boris Petkovič, 2017)

Slovenska mladinska uspešnica Borisa Petkoviča, ki bo že to leto začel snemati njeno nadaljevanje, bo ta konec tedna obiskala Kranjskogorski mednarodni filmski festival. Košarkar naj bo je mlajšo publiko osvojil z zgodbo o Ranti, ki ga v življenje prebudi povabilo učitelja telovadbe v košarkarsko ekipo. Šport in športni duh fanta, ki, preden je začel metati žogo na koš, sploh ni vedel, kaj je košarka, preobrazita iz lenuha v zapriseženega športnika. Komedija, ki bo nagovorila mlade, standup komiki in drugi komediji posvečeni igralci ter voditelji pa tiste, ki se radi nasmejijo ob nezahtevni komediji.

Zbeži! (Jordan Peele, 2017)

Jordan Peele je bil do nedavna polznani komik. Nato je lani v kina parkiral rasizem, preoblečen v imenitno grozljivko, ki je bila posneta v vsega 28 dneh. Za režijo je bil nominiran za oskarja, za scenarij ga je dobil. Zgodba je enostavna: temnopolti Chris s svojo svetlopolto punco Rose pride na obisk k njenim domnevno liberalnim staršem, ki bi Obamo menda volili še tretjič, če bi bilo to mogoče. Če lanskoletne uspešnice s pronicljivim socialnim komentarjem slučajno še niste videli, jo lahko konec tedna ujamete na ljubljanskem gradu. Peele sicer že snema nov horor z Elisabeth Moss in Lupito Nyong'o (Us, 2019).

Otok psov (Wes Anderson, 2018)

Teksaškega režiserja Wesa Andersona zlahka prepoznamo po njegovem slogu. Izjemno detajliranim svetovom nikoli ne pozabi dodati ščepec otroške naivnosti, a tudi resnobnosti. Tokrat nas popelje v distopično velemesto Megasaki, kjer se odloči avtoritarni župan Kobajaši zaradi gripe izgnati celotno pasje prebivalstvo. Prikupni kosmatinci tako pristanejo na zapuščenem Otoku smeti. Med njimi je tudi štirinožec Spots, ki bi moral skrbeti za županovega osirotelega nečaka Atarija. Pred ogledom vizualne poslastice priporočamo, da nekajkrat na glas izgovorite angleški naslov filma. Čarobno.

Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje (Genndy Tartakovsky, 2018)

Drakula v glasovni izvedbi Adama Sandlerja na filmska platna v vsega šestih letih prihaja že tretjič. Če je bil v prejšnjih delih najslavnejši vampir zaščitniški do svoje hčerke, je vloga tokrat obrnjena, saj se ta na križarjenju zbliža s kapetanko Eriko. Nič hudega, če ne bi bila potomka slovitega lovca na pošasti Abrahama Van Helsinga. Izvemo, da celo krvosesi potrebujejo dopust od napornega delovnega ritma, da je animacija znova fantastična in da tudi tokrat ne manjka zabavnih plesnih točk. Simpatična družinska zabava.