Skoraj zagotovo je bila sobotna akcija Primoža Rogliča na ciljnem vzponu nad mesto Mende osrednja v zadnjih dveh dneh Toura. Bila je nepredvidljiva, izzval je najboljše na svetu in bil uspešen. Na najbolj znani kolesarski spletni strani Cyclingnews je bil proglašen za kolesarja dneva. Ob tem je treba vedeti, da ni bil med zmagovalci etap kot Omar Fraile in njegov nedeljski moštveni kolega iz Astane Magnus Cort Nielsen. Ni bil najbolj borben tistega dne, da bi si prislužil rdečo startno številko. Ni bil med najbolj požrtvovalnimi in tovariškimi kot Kristijan Koren med ubežniki. Niti ni bil med najbolj napadalnimi, kot je bila cela vrsta ubežnikov na valovitih cestah oba dneva. Ni osvojil nobene lovorike, nobenega vmesnega cilja, nobene majice (v gorski vozi Alaphilippe, v zeleni Sagan). Niti ni imel v mislih parade in razkazovanja, kar je velikokrat tudi posredni namen. Bila je akcija. Njegova. Malce samosvoja. Unikatna. Dejanje, ki je odlika šampionov.

Navdih, igrivost, sproščenost

»Moramo poskusiti, kajne? Dobro sem se počutil,« je Primož Roglič tudi malce v opravičilo takoj v cilju pripomnil kolegu Stevenu Kruijswijku. Nizozemec je bil med tistimi zasledovalci v skupnem seštevku (7. mesto, zaostanek 3:57), ki so zaradi Rogliča izgubili še najmanj sekund. »Videl sem, da se nič ne dogaja. Nihče ni dajal pobude in napadal. Mislim sem, da so morda nekateri preveč utrujeni, da bi napadli. Na koncu ni pomembno, ali vozite spredaj ali v skupini, težko je enako za vse,« je bila razlaga za Cote de la Croix Neuve, kjer so se potem za njim zapodili vsi generali z nebeškimi vred. Neuspešno. Ubežniki s Korenom so bili že preoblečeni.

Športni direktorji LottoNl-Jumbo v avtomobilu so dokaj ravnodušno spremljali akcijo. Reakcija se jim je zdela deloma nepotrebna. Dogajanje in komunikacijo znotraj ekipe je prikazala videoprodukcija PR LottoNl-Jumbo, in to (skoraj) brez »sterilizacije«. Kako so reagirali tik po startu, ko je bil Roglič v vetru v zelo neprijetni situaciji, niso pokazali. Torej, pokazali so brez olepševanja, tako, kot so govorili. Prav ob tej Rogličevi akciji so se razkrile nekatere podrobnosti. Tudi njegova osebnost. V najlepši luči se vidi njegov navdih, igrivost, sproščenost in predvsem motivacija. Vsekakor je pokazal, da ni ukalupljen in ne prevzema tradicionalnih vzorcev.

Odpeljal se je veličastno hitro. Trikilometrski klanec merijo ob vsakem obisku Toura in njegov čas (9:10) ga je uvrstil v zgodovinski okvir v dobo Induraina, Pantanija in Riisa izpred 23 let (9:03). Bil pa je hitrejši od Armstronga izpred trinajstih. Ob tem je treba razumeti, da je nemogoče primerjati okoliščine na cesti. Še manj kolesarsko zgodovino z nekaterimi vesoljci z izboljšano krvjo, EPO-pacienti in večno izbrisanimi.

S plati vožnje proti Parizu 2018 je Roglič naredil potezo za odliko. Rogla ne gleda nazaj. Nikoli. »Vsaka sekunda šteje. Vedno je bolje pridobiti osem sekund, kot jih osem izgubiti. Želim končati čim višje. Zato se moram boriti za vsako sekundo,« je Rogla razložil svojo preprosto logiko. Pred zadnjim tednom za Nizozemcem Tomom Dumoulinom zaostaja 48 sekund, za Chrisom Froomom 59 sekund in za vodilnim Geraintom Thomasom 2:38. Prav nebeški, ki še naprej dvotirno z dvema kapetanoma, tudi zunaj tradicionalnih okvirov taktike, kontrolirajo rumeno karavano, so se ob slovesu napadalnega Vincenza Nibalija zagotovo malce popraskali za ušesi. Brez Nibalija – mimogrede, v ekipi Bahrain Merida zaradi povzročene škode na Alpe d'Huez razmišljajo o tožbi proti organizatorju ASO, ker dovolj ne zaščitijo kolesarjev – je ostalo malo nepredvidljivih. Zagotovo pa Rogliča nihče več ne bo podcenjeval.

Roglič ostaja neznanka

Rumena procesija se po dnevu počitka seli v Pireneje. V Skyu so tranzitni etapi odpeljali suvereno. Hierarhija se je videla od daleč. Kolona se vije od belo-črnih mož Skya, zebrastih Sunweb in rumeno-črnih LottoNl-Jumbo. Iz ekipe Bahrain Merida so dali drugim ekipam celo jasna navodila: »Ne vozite se za Froomom. To je zelo nevarno.« Misleč nepredvidene izpade iz publike. V komunikaciji vodilni Valižan Geraint Thomas zdaj Frooma ne omenja več kot glavnega predpostavljenega. Zagotovo se najbolj bojijo svetovnega prvaka v kronometru Toma Dumoulina. In tudi svetovni podprvak v tej zvrsti, ki bo na sporedu pred Parizom, je s te plati za osem sekund iz Menda odvrgel skritega jokerja. In to so zagotovo vedeli športni direktorji v LottoNl-Jumbo. Tretji teden bo Primož Roglič še vedno ostal uganka. Za njegov potencial je meja le nebo. V Skyu (pri nebeških) to zdaj vedo. Iz Menda. »Moj favorit za zmago v Parizu je Primož Roglič,« pravi športni direktor ekipe UAE Emirates Joxean Fernandez. »Nihče ga ne gleda. Nima pritiska. Je prototip sodobnega kolesarja. Odličen v kronometru in dober hribolazec. Mislim, da bo močan tudi v zadnjem tednu.«