Z napadom iz skupine favoritov je poskusil Roglič in si takoj prikolesaril nekaj metrov prednosti. Poljak Michal Kwiatkowski in Kolumbijec Egan Bernal sta se takoj začela narekovati ritem za vodilnega v skupnem seštevku Gerainta Thomasa, a se Zasavec ni dal. Razliko je skušal zmanjšati tudi sam Thomas, pa branilec zmage na Touru Britanec Chris Froome ter tretji skupno Nizozemec Tom Dumoulin. Na koncu je Roglič pridobil osem sekund, osvojil je 29. mesto.

Roglič sprva v težavah

Roglič se je na začetku etape za nekaj trenutkov znašel v težavah, saj je veter glavnino razbil v več manjših skupin. Zvezdnik nizozemske ekipe LottoNL-Jumbo je hitro postavil stvari na svoje mesto in mirno nadaljeval do zaključka, ko so se na kratkem, a zahtevnem vzponu za dragocene sekunde udarili najboljši v skupnem seštevku.

Favoriti so sicer do cilja pustili ubežno skupino, ki je več kot 18 minut pred njimi končala etapo. Med ubežniki je bil danes tudi Kristijan Koren iz ekipe Bahrain-Merida, ki je opravljal veliko dela na čelu skupine, v prvi vrsti za španskega kolega Gorko Izagirreja. Ta je sicer poskusil s samostojno akcijo, a ni bil uspešen. Bolje je šlo Belgijcu Jasperju Stuyvenu, ki je odgovoril na napad Izagirreja, to je storil tudi Nizozemec Tom-Jelte Slagter, in sam nadaljeval proti cilju.

Koren končal na 24. mestu

Stuyven je imel pred zadnjim, trikilometrskim zaključnim vzponom s povprečnim naklonom 10 odstotkov, minuto in 40 sekund prednosti pred zasledovalci, ki pa na koncu ni bila dovolj visoka. Slabe štiri kilometre pred koncem etape je napadel Belgijec Thomas De Gendt, sledil mu je lahko le Fraile. Prvi je kmalu odnehal, Fraile pa je dva kilometra kasneje ujel Stuyvena, švignil mimo njega in oddrvel do cilja.

»To je bila ena od etap, ki sem si jih označil pred začetkom dirke. Ko sem videl, da se pripravlja beg, sem si rekel, da moram biti zraven. Uresničil sem sanje. Samostojna vožnja do cilja je bila neverjetna. Če kolesar zmaga na Touru, je to fantastično, saj je najpomembnejša dirka na svetu,« je na cilju povedal Fraile, ki je Španiji prikolesaril prvo etapno zmago po dveh letih.

En kilometer in 400 metrov pred ciljem je Stuyvena ujel Francoz Julian Alaphilippe, nosilec pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih je bil na koncu dneva drugi, šest sekund za Frailejem. Tretji je bil Stuyven, četrti pa svetovni prvak Slovak Peter Sagan. Koren je končal na 24. mestu.

V skupnem seštevku je v rumenem ostal Thomas

V skupnem seštevku je v rumenem ostal Thomas, ki ima 1:39 minute prednosti pred Froomom in 1:50 minute pred Dumoulinom. Roglič z osmimi pridobljenimi sekundami zdaj zaostaja za 2:38 minute. V primerjavi s Francozom Romainom Bardetom na petem mestu je aktualni svetovni podprvak v vožnji na čas pridobil 22 sekund.

V nedeljo kolesarje čaka 181-kilometrska etapa med Millaujem in Carcassonnom. Na poti do cilja jih čakajo trije kategorizirani vzponi, po najzahtevnejšim prve kategorije sledi dolg spust do ciljne črte.