Primož Roglič je po enajstih dneh v vrhu Tour de Francea, ob boku največjim imenom svetovnega kolesarstva etapnih dirk. Tik za elitnim nebeškim dvojcem Skya Geraintom Thomasom, ki je na La Rosiere z etapno zmago dokaj pričakovano oblekel tudi rumeno majico, in Chrisom Froomom, Nemcem Tomom Dumoulinom ter Italijanom Vincenzom Nibalijem. Je ob boku šampionom, ki so v zadnji dobi krojili največje tritedenske dirke. Rogla bo v Alpah poletel, so napovedali tudi nekateri strokovnjaki.

Na La Rosiere, po 4000 metrih premagane višinske razlike v zelo kratkih 109 kilometrih, je pripeljal kot enajsti, kar se ne zdi nadzemeljsko. A končal je v skupini z Nibalijem, Nairom Quintano in Francozom Romainom Bardetom ter v skupnem seštevku poletel tako visoko kot doslej še nihče od predhodnikov s Tadejem Valjavcem in Janijem Brajkovičem na čelu. Še več, zdi se, da Roglič še vedno ni dosegel meje in je meja le nebo. Skyevo denimo.

Tako v ekipi Sky kot v LottoNl-Jumbo je prišlo do zanimive situacije, ko sta bila nadrejena kapetana v zadnjih kilometrih v podrejenem položaju. Dvaintridesetletni Geraint Thomas, večni oproda leto starejšega Frooma, je bil že pred etapo v najboljšem izhodišču, da prevzame rumeno majico od Grega van Avermaeta. Njegov napad v zadnjih kilometrih v lovu za zadnjimi ubežniki (Nieve, Caruso, Dumoulin) je bil očitno izveden v veliki želji po potrjevanju. Bolj malo oziraje se na prvo violino ekipe. »Moj napad je bil bolj instinktiven kot načrtovan. Videl sem, da je velika priložnost, da zmagam etapo. Žal mi je Nieva (nekdanjega kolega iz Skya je ujel tik pred ciljno črto). Voziti v rumenem je velika čast,« je govoril Geraint Thomas.

Ekipa Sky je znova delovala taktično brezhibno. Celotno etapo so imeli dogajanje pod nadzorom. V odločilnem delu zadnjega vzpona je bilo v glavni skupini zraven še vedno toliko pomočnikov kot kapetanov drugih ekip. Nebeška prevlada! Thomas je priznal, da je bilo sicer težko gledati napade (Valverde, Dumoulin, veliko ubežnikov), a so zaupali v svojo taktiko in sposobnosti.

Ekipa LottoNl-Jumbo je bila ena redkih z več možmi v ospredju. Primož Roglič je prve vzpone prevozil umirjeno v osrčju glavne skupine. V odločilnih trenutkih, ko se je ognjemet dneva odprl na polno, tam nekje ga je čakala tudi njegova srčna izbranka Lora, pa je bil vidneje bolj živahen kot kapetan Steven Kruijswijk. V trenutku, ko sta za Thomasom pospešila Froome in Irec Dan Martin, se je celo zdelo, da je malo omahoval, obzirno do kapetana, ki je ob pospeševanjih dvakrat omagal. No, morda je bilo nekaj zadržanosti celo dobro, da ni šel v rdeče polje.

Vsekakor Roglič vozi v slogu izjemne dosedanje sezone ali celo bolje, saj so omagovali mnogi kapetani velikih ekip. Nekaj prihranjene energije bo še kako pomembne v današnji novi etapi do legendarnega Alpe d'Huez. Kolesarje čaka daljša etapa, a znova z vsaj 4000 metri višinske razlike. Bo Roglič točno ob letu osorej, ko je 19. julija 2017 v Serre Chevalierju dosegel prvo slovensko zmago na Touru, znova poletel v kraljevski alpski etapi čez gigantske prelaze?