Razbesnela narava je gasilce v akcijo pognala okoli 21. ure. »Najprej smo pomagali v vasi Grad, kjer je voda s sabo nosila skale in štore, seveda se je struga predvsem pri mostovih hitro mašila. Na srečo ni bil nihče v smrtni nevarnosti. Okoli 60 gasilcev iz šestih društev iz Cerkelj in okolice je pomagalo v naseljih pod Krvavcem do 2. ure zjutraj, potem se je začelo čiščenje,« je dejal vodja intervencije PGD Cerklje Metod Kropar. Kamenje iz Lukenjskega grabna je v obliki plazu ogrozilo in ustavilo tudi delovanje gondolske žičnice, cesta do spodnje postaje in uprave RTC Krvavec je bila neprevozna.

Iz vodstva RTC Krvavec so potrdili, da gondolska žičnica ne obratuje, za oceno stanja smo povprašali tudi župana Cerkelj. »Žal naša opozorila, da je struga vodotoka neurejena in nevarna, pri odgovornih na ravni države niso bila dovolj. Stanje je nespremenjeno že leta. Zdaj je naša največja skrb sanacija škode, ki je velika. Malo višje je več milijonov kubičnih metrov materiala, ki lahko prihrumi v dolino in resno ogrozi ljudi v vasi Grad in še koga,« trdi župan Cerkelj Franc Čebulj. Ni še znano, ali je bila ob plazu kamenja resneje poškodovana tudi stavba gondolske žičnice oziroma njeni nosilni stebri in koliko časa bo moten promet z žičnico.

Silovito neurje in okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter je povzročilo precej težav tudi drugim vasem pod Krvavcem; voda je bila oporečna za tisoče prebivalcev, ki jo dobivajo iz enega od zbiralnikov, zato so jo morali v Cerkljah in širši okolici danes pred uporabo prekuhavati. Po besedah župana Čebulja je ob silovitem nalivu narava pokazala zobe, sprožitev večjega plazu (podobno kot pred leti ob tragediji v Železnikih) lahko namreč prinese še hujše posledice. Koliko bodo od države prejeli za pomoč pri urejanju cest, ne vedo. Danes je bilo samo pod Krvavcem na delu okoli 10 bagrov in drugi stroji, ki so čistili cesto in območje spodnje postaje žičnice. Dlje časa je bila neprevozna cesta med vasjo Grad v dolini in Štefanjo goro, a je bil dostop na srečo mogoč po drugi cesti.

Neurja so v teh krajih pod gorenjskimi gorami kar pogost pojav, silovitost pa odreja, kolikšno škodo bodo utrpeli prebivalci od Preddvora do Cerkelj in okolice, kjer gasilci ob močnejših nalivih redno posredujejo. Seveda pa ni nobena skrivnost, da bi lahko hudourniško divjanje marsikje preprečili z urejanjem strug in čiščenjem tistega, kar voda ob ujmi nosi s seboj in se potem ob zaprekah razliva iz strug ter ogroža ljudi.