Eden prvih ukrepov kranjskega župana Boštjana Trilarja je bila ustavitev prenove nekdanje ekonomske šole pri Prešernovem gaju. Od leta 2014 na propadajoči stavbi niso izvedli nobenih obnovitvenih del več. A zanjo obstaja vrsta načrtov, med drugim tudi, da bi po prenovi v njej dobili prostor novi oddelki kranjskih vrtcev.

Ti so nujno potrebni, saj letos pred vrati kranjskih vrtcev ostaja 128 otrok, stanje pa je podobno že nekaj let. Na to nas je opozorila tudi ena od ogorčenih mamic, ki ne verjame več obljubam župana. Tako vrtec kot šola v stavbi, ki naj bi jo prenovili tudi z evropskim denarjem, sta namreč na seznamu projektov, ki naj bi jih po napovedih župana občina uresničila. Doslej je občina problem pomanjkanja mest v javnih otroških vrtcih delno reševala s podeljevanjem koncesij, v štirih zasebnih vrtcih z desetimi oddelki bo tako jeseni mesto našlo 147 otrok.

Denar za dva oddelka

Mestna občina Kranj se s povečanim vpisom v vrtce srečuje že leta, v času sedanje oblasti pa so pridobili le dva oddelka, četudi tako župan kot domala vsi mestni svetniki poudarjajo, da je otroško varstvo ena temeljnih nalog in obveznosti občin. S prenovo šole pri Prešernovem gaju, ki jo je država občini odstopila brezplačno, bi občina pridobila prostor tako za predšolske otroke kot tudi za šolarje. Ob tem, da bi letos za prenovo lahko pridobili tudi evropski denar, bi morala občina za 5 milijonov evrov vredno prenovo primakniti 1,2 milijona evrov.

Nerešen problem otroškega varstva je župan Boštjan Trilar poskušal ublažiti z novim vrtcem v Zgornjih Bitnjah. Vendar so se gradnje tamkajšnjega vrtca lotili z javno-zasebnim partnerstvom, kar naj bi bilo po do zdaj znanih ocenah precej dražje, kot če bi občina gradila sama.

Kranjski vrtci imajo jeseni na voljo 2396 mest, zavod pa se je v zadnjem času precej ukvarjal tudi sam s seboj, s krizo vodenja, problematiko javnih naročil in kadrovskimi težavami. Kot nam je sporočila jezna bralka, terjajo starši konkretne rešitve in ne projektov, obljub, načrtov…