Član sveta zavoda Kranjski vrtci Robert Lakner je sporno nabavo opreme za telefonijo prijavil komisiji za preprečevanje korupcije, ker naj bi v postopek domnevno posegel kranjski župan Boštjan Trilar. Gre za naročilo, ki znaša le nekaj 10 evrov manj kot 20.000 evrov, a ta vsota velja za znesek, pri katerem je že treba izvesti javni razpis. Ponudnike so tako iskali vrtci sami, kranjski Impulz servis pa je posel dobil. Po naših podatkih ga je ravnateljici Tei Dolinar »priporočil« prav župan. Zato smo ga prosili za pojasnilo, ali je kdaj posredoval pri omenjenem nakupu, in prejeli odgovor, da Trilar zanika kakršno koli poseganje v javno naročilo.

Ravnateljica kaže na župana

Dolinarjeva, ki je imela sicer v preteklosti že več težav z javnim naročanjem in je zato prejela tudi že negativno mnenje računskega sodišča, pa je na vprašanje o vlogi župana pri poslu z Impulz servisom odgovorila: »Ustanovitelj nam je kot možnega dobavitelja predlagal določenega ponudnika, zato ga je zavod pozval k oddaji ponudb in bil je izbran kot najboljši ponudnik.« Portal Erar državne protikorupcijske komisije potrjuje plačilo podjetju Impulz servis in ponudi še en zanimiv podatek. Mestna občina Kranj je začela z omenjenim podjetjem poslovati, ko je funkcijo župana nastopil Trilar oziroma po njegovi izvolitvi leta 2014.

Lakner podal prijavo protikorupcijski komisiji

O spornem poslu pa obstaja tudi dopisovanje, ki smo ga pridobili v uredništvu, in v njem je nedvomno zapisano, da je bil o vsem skupaj obveščen tudi župan, ki naj bi tudi predlagal Impulz servis kot možnega dobavitelja. »Zadevo sem posredoval komisiji za preprečevanje korupcije, ker je sumljiva. Posel zajema 19.940 evrov, kar omogoča tak izbor, ki ga je po meni znanih dokumentih in komunikaciji z gospo Dolinarjevo predlagal Boštjan Trilar, kar mi je sama tudi potrdila. Slednja je sicer imela težave zaradi podobnih sumov tudi v prejšnji službi,« trdi Robert Lakner.

Kot člana sveta zavoda Laknerja moti tudi to, da bodo v Kranjskih vrtcih nove zaposlitve zagotovili tudi tako, da bodo kupovali manj igrač, slikanic in podobnega. Prav tako je opozoril, da je ravnateljica Dolinarjeva svojo svakinjo izmed okoli 100 kandidatov izbrala za poslovno sekretarko. Ravnateljica je za Dnevnik sicer že zagotovila, da se pri takih zadevah izloči iz postopkov.

Kranj je edina mestna občina, ki ima odlok, ki so ga mnogi imenovali tudi »etični kodeks«. Prav z njegovo vsebino je na volitvah zmagal sedanji župan Trilar, ki pa se mu zdaj obeta obravnava komisije za preprečevanje korupcije.