Kdaj bolj pomislimo na to, da bi imeli čoln, kot v teh dneh, ko se trume turistov zgrinjajo na obalo in morski oddih preživljajo na raznoraznih plovilih. Vendar imeti čoln, jadrnico, gliser ali še kaj večjega, pomeni ogromno predanost.

Tu so stroški, dovoljenja, da o ceni nakupa niti ne govorimo. Vsega skupaj se nabere toliko, da nekateri pomislijo, da se bolj splača, če plovilo naredijo sami. In tu pride v igro rapid whale mini boat – popolno operativen, električen čolnič za eno osebo, ki ga lahko vsakdo sestavi doma. Če ga naročite, bo čoln k vam prispel v škatli, popolnoma razstavljen. Je torej namenjen skiperjem, ki premorejo vsaj neko mero ročnih veščin.

Mini boat je v prostem času zasnoval Američan Josh Tulberg. Zanj pravijo, da je industrijski oblikovalec čez dan, prostočasni inženir pa ponoči. Ker je Tulberg navdušen skiper, si je zamislil čoln z vsemi tipičnimi materiali in karakteristikami, vendar z eno izjemo – dolg je le pičla dva metra – 1,8 metra, če smo natančni.

Vsi sestavni deli čolna so ustrezno certificirani in zagotavljajo varno plovbo. Proizvajalec zagotavlja, da lahko tak čoln, z ustrezno oskrbo, preživi generacije, ne zgolj enega poletnega podviga. Primeren je tako za otroke kot za odrasle, če le ne tehtate več kot 90 kilogramov. Toliko je namreč zgornja meja, kolikor čoln lahko optimalno obremenimo.

Kako se sestavi?

Sestavni komplet vsebuje vse, kar bodoči lastnik potrebuje. Ko pošiljka prispe na želeni naslov, se v prvi vrsti začne lepljenje komponent z epoksidnim lepilom. Nato sledi nameščanje številnih komponent, ki jih podjetje Rapid Whale ustvarja s pomočjo 3D-tiskalnika. Sledijo premazi s steklenimi vlakni, barvanje, precej enostavno nameščanje krmilnega sistema in na koncu pritrditev električnega motorja.

Kako dolgo naj bi se komplet sestavljal, ni povsem znano. Verjetno je odvisno od posameznika. Je pa gotovo res, da si je za tak projekt treba vzeti vsaj ves konec tedna. Sicer pa, ko je sestavljanje končano, lahko čoln ročno splovita dve osebi – polno opremljen tehta zgolj petdeset kilogramov.

Na prvi pogled čoln deluje kot nekakšna igračka. Še otroški napihljivi čolni ob njem delujejo precej veliki. Vendar naj bi bila vožnja z mini boatom en sam užitek. Najvišja hitrost čolniča je 3,5 vozla (približno 6,4 kilometra na uro), kar se zagotovo ne sliši veliko. Vendar, uporabniki trdijo, da je občutek v čolnu veliko hitrejši, predvsem po zaslugi nizke višine plovila oziroma bližine človeka morski gladini. Rapid whale mini boat kit stane 950 dolarjev.