Francoska nogometna reprezentanca je v velikem finalu svetovnega prvenstva v Rusiji drugič v zgodovini dvignila pokal za zmagovalce. Na zadnjem dejanju šampionata je s pragmatično igro brez tveganja prekinila zmagoviti niz Hrvaške, ki Francije ni uspela ugnati niti na šesti medsebojni tekmi. Galski petelini so atraktiven finalni obračun v Moskvi dobili s 4:2.

Hrvaška napadala, Francija zabijala

V francoskih in hrvaških mestih so že od jutra z veliko napetostjo pričakovali finalno tekmo. Na glavnem zagrebškem trgu so kip Josipa Bana Jelačiča oblekli v kockasti plašč, pod Eifflovim stolpom v Parizu je za nove svetovne prvake navijalo okoli 100.000 ljudi. Najodmevnejša tekma prvenstva nikakor ni razočarala. Francija je v finalu pobudo prepustila Hrvaški, ki je imela žogo več časa v posesti (v odstotkih 61:39), dosegla je občutno več podaj (456:198), a bila tudi preveč utrujena, da bi pripravila eno največjih senzacij v zgodovini nogometa. Povrhu ji je zmanjkalo tudi sreče.

V prvem polčasu je Francija sprožila le en strel proti hrvaškim vratom in vodila z 2:1. Najprej je Griezmann po sumljivo dosojenem prekršku podal v kazenski prostor, kjer je Pogba s hrbta porinil Madžukića, ki je žogo prvič v zgodovini finalnih tekem poslal v svojo mrežo. Kockasti so se hitro pobrali, ko je Perišić z močnim diagonalnim strelom izenačil, a je Francija še pred odmorom znova povedla. Perišić je v kazenskem prostoru igral z roko, argentinski sodnik Pitana pa je po ogledu počasnega posnetka dosodil enajstmetrovko. Izkoristil jo je Griezmann, ki v francoskem dresu še ni zgrešil strela z bele točke. Tekma se je prelomila v prvi polovici drugega polčasa. Hrvaška je z vsemi močmi iskala novo izenačenje, a pozabila na obrambo, ki sta jo z dvema goloma izigrala Pogba in Mbappe. V oči ni zbodla le neodločnost hrvaških branilcev, ampak tudi neodzivnost vratarja Subašića, ki je bil slabo postavljen. Častni zadetek Mandžukića po hudi napaki francoskega vratarja Llorisa je bil premalo, da bi se finalni obračun do konca tekme znova razživel.

Mejnik Didierja Deschampsa

Francoski nogometaši so si po zadnjem sodnikovem žvižgu v hudem nalivu dali duška na travniku stadiona Lužniki. Njihov selektor Didier Deschamps je po Mariu Zagallu in Franzu Beckenbauerju postal tretji človek, ki je osvojil svetovno prvenstvo kot igralec in glavni trener. »Lepo je tako za igralce kot zame. Lahko bi odigrali tudi boljšo finalno tekmo, a je zmaga najpomembnejša. Bilo je težko, a zdaj so občutki izjemni. Neverjetno! Zdaj bomo štiri leta v vlogi svetovnih prvakov!« je žarel Didier Deschamps. Francijo je vodil tudi v finalu evropskega prvenstva pred dvema letoma, ko je v podaljšku klonil proti Portugalski. Med gorečimi navijači francoske vrste je bil na tribuni VIP tudi predsednik države Emannuel Macron, ki mu je po tekmi čestitala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvaška se je po šestih zmagah v Rusiji z dvignjeno glavo ustavila šele v finalu. V izločilnih bojih je kar na treh tekmah odigrala podaljšek po trideset minut, s čimer je odigrala največ minut na prvenstvu. Angleški strokovni komentatorji so prepričani, da je bila naša južna soseda ogoljufana v prvem polčasu. »Hrvaška je igrala briljantno. Francozom niso dali prostora za igro, a so izgubili zaradi podarjenega prostega strela in izmišljene enajstmetrovke,« je komentiral legendarni Alan Shearer. Hrvaški mediji so navkljub porazu proti Franciji polni ponosa po osvojeni srebrni kolajni, kar je največji uspeh v zgodovini hrvaškega nogometa. »Čestitke Franciji. Ponosni smo na to, kar smo dosegli v Rusiji. Finale smo odigrali na visoki ravni. Presekala nas je enajstmetrovka. Bilo je težko, a moramo biti zadovoljni. Žal nam je, da nismo postali svetovni prvaki, a to je nogomet. Francija me ni presenetila. To je reprezentanca, ki se večinoma brani in igra na protinapade. Ponosen sem na svoje igralce. Moramo biti srečni ob tem uspehu,« je povedal hrvaški selektor Zlatko Dalić, ki je ognjene prevzel šele ob zaključku kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Najboljši nogometaš prvenstva Luka Modrić je pristavil, da ima po izgubljenem finalu mešane občutke, saj je bila Hrvaška boljša ekipa: »Francija je zabijala srečne zadetke, a ko se bodo čustva pomirila, bomo lahko trezneje razmišljali.«

Francija : Hrvaška