Srečanja za tretje mesto na svetovnem prvenstvu nobena reprezentanca ne želi igrati. Pomeni namreč, da je ekipa izpadla na zadnji stopnički pred velikim finalom in ji za tolažbo ostaja le še dvoboj za bronasto odličje.

A na sobotnem srečanju vsaj na začetku ni bilo opaziti, da je tekma za Belgijo in Anglijo zgolj nujna formalnost. Izbranci Roberta Martineza so začeli bolj napadalno, kar se jim je obrestovalo že v peti minuti. Po podaji Nacerja Chadlija z leve strani je v kazenski prostor vtekel Thomas Meunier in ob neodločnem Dannyju Rosu premagal nemočnega Jordana Pickforda. Angleži kljub zaostanku niso zaigrali bolje, Belgijci so imeli večjo posest žoge, a vrat nasprotnika niso resneje ogrozili. V drugem polčasu so se rdeči vragi zadovoljili z minimalno prednostjo in branili rezultat, Angleži pa so postajali vse nevarnejši. V 70. minuti sta najlepšo priložnost za tri leve zrežirala Marcus Rashford in Eric Dier, po strelu zadnjega je bil vratar Courtois že premagan, a je na golovi črti razčistil Toby Alderweireld. Angleži so bili za zapravljeno priložnost kaznovani le dvanajst minut kasneje, ko je po protinapadu in globinski podaji De Bruyneja belgijski kapetan Eden Hazard ob bližnji vratnici premagal Pickforda in odločil tekmo.

Kljub utrujenosti prevladovali

Anglija je v Rusiji osvojila nehvaležno četrto mesto, Belgijci pa so se sploh prvič v zgodovini svetovnih prvenstev uvrstili med najboljšo trojico. Zadovoljstva ni skrival belgijski selektor Roberto Martinez. »Jasno je, da smo vsi malo utrujeni. Težko je, ker smo odigrali toliko tekem. Tudi zaradi tega smo v drugem polčasu nekoliko popustili. Anglija je igrala na dolge podaje, kar je bilo pričakovati. A svoje igralce lahko le pohvalim, ostali so zbrani do konca, pripravili smo si tudi več priložnosti,« je povedal Španec in dodal, da je navdušen nad širino igralskega kadra. Na sedmih tekmah v Rusiji se je namreč kar deset različnih belgijskih igralcev vpisalo med strelce, kar je izenačen rekord Francije (1982) in Italije (2006). Martinez je za konec še pripomnil, da verjame, da so Belgijci sedaj postali moštvo, ki lahko doseže vse.

Angleži so imeli težke noge

Nekoliko bolj kislih obrazov ruski šampionat zapuščajo Angleži. Po polfinalnem porazu so imeli na voljo dan manj počitka kot tekmeci, zato je selektor Southgate na igrišče poslal precej spremenjeno zasedbo. V enajsterici je manjkalo kreativnosti, tudi Harry Kane se je po strelsko odličnem začetku turnirja nekoliko izgubil. »Nismo igrali slabo, le učinkoviti nismo bili. Najlepšo priložnost nam je Alderweireld ustavil na golovi črti. Poznalo se je, da je za nami težka tekma s 120 minutami igre. A dali smo vse od sebe. Celoten turnir je bil zahteven. Pokazali smo, da smo se močno približali najboljšim, je pa seveda še precej prostora za napredek in izboljšavo naše igre,« je dejal napadalec Tottenhama in napovedal, da se bo Anglija na Euru 2020 vrnila še močnejša.

Anglija : Belgija