Glavne sestavine izvirne oblike jedi so paradižnik, česen, čebula, bučke in jajčevci, papriko so ji dodali pozneje, saj so jed poznali, še preden so evropski morjeplovci odkrili Ameriko. Ratatuj je izjemno priljubljen med vegetarijanci in tistimi, ki želijo hujšati, saj v osnovni različici ni redilen, je pa zelo hranljiv. Nasploh je to vselej zelo priljubljena francoska jed oziroma priloga k težjim jedem, pri kateri je najpomembnejša pisana izbira zelenjave, med katero nikakor ne sme manjkati veliko čebule in česna. Zlasti ta med Provansalci velja kot najpomembnejša sestavina. Poznamo dva glavna načina priprave. Po preprostejšem vso zelenjavo dušimo hkrati, v enem loncu, kakor narekuje današnji recept, po izvirnem in zapletenejšem pa tanke rezine bučk in jajčevcev popečemo posebej, iz čebule, česna, dela paradižnika ali paradižnikove mezge in paprike pa ločeno naredimo omako. Nadevamo jo v visok pekač in nanjo v čim bolj slikovitem vzorcu izmenično naložimo rezine paradižnikov, bučk in jajčevcev, da nastane pisana jed, kakor prikazuje fotografija, vse skupaj pa za nekaj časa postavimo v pečico. Pred tem lahko jed celo nekoliko posujemo s sirom in jo gratiniramo, a bo s tem postala kaloričnejša, navsezadnje pa tudi okusnejša. Z ratatujem kot prilogo boste zagotovo navdušili ob vsaki jedi z žara, lahko pa ga postrežete tudi s testeninami ali polento, kar se še posebno dobro prileže med poletnimi počitnicami, kjer koli jih že preživljate.

Ratatuj na preprosti način

6 velikih zrelih paradižnikov, 4 bučke, 1 veliko rdečo papriko, 2 manjša jajčevca, 1 veliko čebulo, 5 strokov česna, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico paradižnikove mezge, morsko sol, lovorov list, ščepec zmletega čilija, nekaj vejic bazilike in ščepec majarona ali timijana.

Jajčevca narežemo na slab centimeter debele kolobarje, jih položimo v cedilo, izdatno posolimo in pustimo stati približno pol ure. Papriko očistimo in narežemo na trakove. Bučke operemo in narežemo kakor jajčevca. Paradižnike narežemo na tanjše krhlje. Rezine jajčevcev dobro oplaknemo in posušimo. Česen olupimo in sesekljamo, čebulo olupimo in narežemo na lističe. Damo jo v hladno ponev na oljčno olje, pristavimo in počasi pražimo tri minute. Dodamo česen in pražimo še dve minuti. Primešamo paradižnikovo mezgo in žlico vode ter dodamo lovorov list in narezana jajčevca. Posodo pokrijemo, vsebino počasi dušimo 20 minut in pri tem pazimo, da se ne prismodi. Dodamo preostalo zelenjavo, začinimo s soljo in ščepcem čilija ali popra ter pokrito počasi dušimo dobre pol ure, da se zelenjava zmehča, a vseeno obdrži svojo obliko, nato jed odstavimo. Z ostrim nožem na trakove narežemo liste bazilike in z njimi posujemo jed. Ratatuj oziroma zelenjavni ragu postrežemo vroč ali hladen, denimo s pečeno polento ali rižem, z omleto ali v slanih palačinkah, dober je kot priloga k mesu, še posebno tekne z jedmi z žara.