Ena od sočnih sladkosti, ki jih v tem času radodarno ponuja narava, so maline. Ponje se lahko podamo v gozd in spotoma naberemo še nekaj borovnic, nekateri srečneži pa imajo malinjake, kakor pravimo grmom, na katerih rastejo maline, na svojem vrtu pred hišo. Poznamo jih več sort, poleg rdečih še rumene, oranžne, vijolične in črne. Večina začne zoreti julija, nekatere obrodijo šele jeseni, nekatere pa rodijo ves čas, od poletja do pozne jeseni. Maline lahko uživamo sveže, kakršne so tudi najslastnejše, ali pa iz njih pripravimo različne okusne dobrote. Recimo sladoled ali zmrzlino, odlične so malinove pite (glej recept), slastne so marmelade in želeji, krasno pa se maline obnesejo v številnih poletnih hladnih osvežilnih napitkih in koktajlih, kakršen je lahko navsezadnje tudi klasični malinovec z radensko, ledom in lističem poprove mete. Maline lahko čudovito kombiniramo z drugimi vrstami sadja, denimo z jabolki, breskvami, borovnicami, v sladicah pa tudi z datlji in oreščki, kot so mandlji. Zaradi nežnega okusa se maline izjemno ujamejo z belo čokolado, smetano in sirnimi namazi.